Понятията "ВСУ" (Въоръжени сили на Украйна) и "корупция" трябва да станат напълно несъвместими.

Това заяви главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни в разговор с журналисти, съобщава кореспондент на "РБК-Украйна".

Командирът подчертал, че украинските войници трябва да се фокусират върху изпълнението на задачите си, а "не върху намирането на храна, не върху намирането на облекло, не върху намирането на средства за бронезащита".

"ВСУ трябва да се съсредоточат върху изпълнението на бойни мисии. Не трябва да има прояви на корупция", заключил главнокомандващият.

Срещу министерството на отбраната често са отправяни обвинения, че не може да овладее ширещата се корупция, която уронва доверието на войниците в собствената им държава. Корупцията е и любимият повод на републиканци в американския Конгрес и унгарския премиер Виктор Орбан да блокират подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна.

Неспособността на ведомството да се справи с проблема в крайна сметка "взеха главата" на бившия военен министър Олексий Резников.

По-рано Министерството на отбраната извърши вътрешен одит на около четиридесет военни части. Тогава беше установено, че над 123 милиона гривни (около 6 милиона лева) предназначени за военнослужещите са били заплатени на граждани, които не са участвали във военни действия.