Европейският съюз обяви започването на процедури за нарушение по новия Закон за цифровите услуги (Digital Services Act, DSA) - срещу социалната платформа X на Илон Мъск.

Разследването е реакция на предполагаеми нарушения на DSA, включително липсата на борба с дезинформацията, манипулация със съдържание, манипулативен дизайн на потребителския интерфейс и предполагаемото нарушение на задълженията за прозрачност.

Новият европейски закон влезе в сила едва преди няколко месеца, като наложи допълнителни задължения на големите компании за защита на потребителите срещу определено съдържание, с възможност за налагане на глоби и спиране на дейността на платформите, които не спазват правилата. Това е първото разследване по DSA/

Вицепрезидентката на Европейската комисия Маргрет Вестагер заяви:

"Ще разглеждаме всички нарушения на регулациите на ЕС стриктно. Доказателствата, които в момента притежаваме, са достатъчни, за да започнем официалните процедури срещу X."

Големите платформи се регулират и по новия Закон за дигиталните пазари (Digital Markets Act - DMA), който влезе в сила през ноември миналата година. Този нов регламент изисква големите онлайн платформи и търсачки с повече от 45 милиона активни потребители да предприемат по-ефективни мерки за борба с незаконно съдържание и да гарантират, че услугите им не са засегнати от "манипулативни технологии."

Делото на ЕК е базирано на доклада за прозрачност на X r анализ на риска, предоставен от самата платформа, както и на отгоорите на хората на Мъск на официално искане за информация.