Бивш руски войник, потърсил убежище в Нидерландия, иска да свидетелства пред Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления на Русия, на които е бил свидетел, докато се е сражавал в Украйна, каза нидерландски съдебен източник пред Ройтерс.

60-годишният мъж, който се представя в нидерландските медии като Игор Саликов, каза, че от 2014 г. е бил член на подкрепяните от Русия сили на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна и е работил като инструктор в частната наемническа групировка "Вагнер" в Украйна.

Ройтерс не можа да провери независимо дали Саликов наистина е заемал такива постове в проруските сепаратистки сили или във "Вагнер", посочва БТА.

Главният украински прокурор за военни престъпления Юрий Белоусов каза пред Ройтерс, че Саликов вече е бил във връзка с украински прокурори повече от шест месеца и е дал показания.

"Той даде важни показания, някои от които вече са потвърдени, за нахлуването на 24 февруари 2022 г. Той съобщи за някои военни престъпления, които разследваме, а някои са вече потвърдени", посочи Белоусов в текстово съобщение до Ройтерс

Русия категорично отрече да е извършила зверства или да е взимала на прицел цивилни в Украйна.

В интервю, излъчено в понеделник, Саликов каза пред нидерландска телевизия, че той е готов да сътрудничи изцяло на МНС и лично е бил свидетел на "жестокости срещу цивилни".

Прокуратурата на МНС потвърди вчера, че е получила информация от Саликов, но добави, че не може да даде допълнителна информация.

"В съответствие с поверителността на дейността си (...), Службата не е в състояние да потвърди или отрече дали лицето е ангажирано като потенциален свидетел или в каквото и да е друго качество", обяви неин говорител.

Съдът в нидерландския град Хага продължава разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Украйна.

През март МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинения във военни престъпления, свързани с отвличането на украински деца. Кремъл отхвърли тези обвинения.

В пост в "Телеграм" правозащитната група Gulagu.net написа, че Саликов не е бил приет от МНС след пристигането си в Нидерландия в понеделник, тъй като прокурорът при съда и съдиите не са били още готови да го разпитат.

"Те не го очакваха", каза Gulagu.net.