Бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, който бе осъден по обвинения в шпионаж в Русия, каза, че се чувства изоставен от САЩ, които не са отправили към руснаците достатъчно приемливи предложения за размяна на затворници, съобщи британската медия Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Уилан, който отрича да е шпионирал в Русия, беше арестуван от Федералната служба за сигурност (ФСС) в стая в московския хотел "Метропол" на 28 декември 2018 година. Според разследващите той е бил заловен с флаш памет, на която била записана чувствителна информация.

САЩ многократно са отричали, че Уилан е шпионин и многократно са настоявали той да бъде освободен, като са предложили няколко различни споразумения, за да го върнат у дома, посочва Ройтерс. Вашингтон твърди, че той е "неправомерно задържан".

Уилан заяви пред Би Би Си, че се чувства "изоставен" от САЩ и каза, че предходната размяна на затворници, при която е бил оставен в Русия, представлява "тежко предателство".

"Знам, че САЩ имат най-различни предложения, но те не са това, което руснаците искат. Така че те вървят напред-назад, все едно да хвърляш спагети към стената, за да видиш дали ще залепнат", каза той пред Би Би Си. "Проблемът е, че моят живот си изтича, докато те правят това. Минаха пет години", добави той.

САЩ многократно са казвали на гражданите си да напуснат Русия незабавно и предупреждават хората, които са останали, че са изложени на сериозен риск от произволен арест или тормоз от страна на руските правоприлагащи органи, отбелязва Ройтерс.

През декември 2022 г. американската баскетболна звезда Бритни Грайнър беше освободена от руска наказателна колония като част от размяна на затворници с Русия. Уилан не бе пуснат при тази размяна.