СИМОНА РУСЕВА

Една малка чанта с 18 “лунни сувенира” се превърна в сензация. Съкровището от историческо значение открила Керъл Армстронг - вдовицата на Нийл Армстронг.

Нийл Армстронг умира през 2012 г.

Той е първият човек, участвал в космическата мисия “Аполо 11” и стъпил на 11 юли 1969 г. на Луната. Именно той изрича: “Това е малка стъпка за човека и огромен скок за човечеството.” После знаменалната фраза повтаря и президентът на САЩ Ричард Никсън, а мнозина му приписват авторство.

Нийл Армстронг умира на 25 август 2012 г. на 82-годишна възраст. Месеци по-късно вдовицата му Керъл решила да прочисти неговия шкаф в банята на семейната къща в Синсинати, Охайо. Жената се натъкнала на малка чантичка, приличаща на козметична. Сетила се, че Нийл я е носил у себе си по време на полета към Луната, а такива имали и другите астронавти.

Когато я отворила, Керъл била изумена. В нея имало 18 странни неща – кабел, подсигурително въже с карабинер, фенерче, малък гаечен ключ, огледалце... Най-много я озадачила 16-милиметрова камера. Впоследствие станало ясно, че точно тя е запечатала първите стъпки на Армстронг на Луната. Астронавтът бил длъжен да остави камерата в лунната капсула, но явно сърце не му е дало да го направи.

Цели 43 години Нийл пазил съкровището си в тайна. Може би заради камерата.

Едва след смъртта му американският Конгрес прие закон, който позволява на астронавти да запазват за себе си предмети, които са били използвани по време на полети и вече не са актуални.

"Космическата" чантичка.

Керъл наредила всичко на пода, опасала го с шивашки сантиметър за ориентация в размерите, направила снимки и ги пратила на американската космическа агенция НАСА. От там пък ги препратили на Алън Нийдъл - директор на Националния космически музей във Вашингтон. 

Експертизата продължила дълго. Чак сега стана ясно, че всички предмети са оригинали и ще заемат достойно място в експозицията на музея.

“Няма нищо по-вълнуващо за един директор на сбирка от оригинални предмети, летяли в Космоса, да се докосне до подобно съкровище”, написа по този повод в блога си Алън Нийдъл.