Бивша асистентка на актьора Вин Дизел подаде в четвъртък съдебен иск срещу него, в който твърди, че той я е нападнал сексуално през 2010 г., и че е била уволнена само няколко часа по-късно, съобщиха световните осведомителни агенции, предава БТА.

В иска, подаден в съд в Лос Анджелис, Аста Джонасън твърди, че Дизел я е нападнал в хотелска стая в Атланта, където е работел по филма "Бързи и яростни 5 - Удар в Рио".

Представители на Дизел по правни въпроси и връзки с обществеността не са отговорили още на запитванията за коментар.

"Сексуалният тормоз на работното място никога няма да спре, ако влиятелните мъже са защитени от отговорност", казва Клер-Лиз Кътли, адвокатка на Джонасън, в писмено изявление. "Надяваме се смелото й решение да проговори да помогне за промяна и да даде сили на други жертви".

В иска си Джонасън твърди, че Дизел е опипвал насила гърдите й и я е целунал, след като е прекарал една нощ, забавлявайки се с няколко жени в хотелския си апартамент. Тя се опитала да се изплъзне и избягала в банята, но той я последвал. След това актьорът я принудил да го докосне, преди да я притисне до стената и да мастурбира пред нея.

"Вин Дизел е пренебрегнал ясните изявления на Джонасън, че не е съгласна с действията му", се казва в иска.      

Джонасън била в стаята, за да помогне на актьора да избегне папараците на излизане от хотела. Няколко часа по-късно тя била уволнена. 

В иска се казва, че Джонасън е мълчала години наред, "страхувайки се да говори срещу един от най-печелившите актьори в света".