В известен смисъл това решение е очаквано, то ни позволява да преговаряме от по-добри позиции с Австрия за окончателното решение.

Така министър-председателят коментира одобрената снощи от нидерландския парламент позиция на нидерландското правителство, с която страната дава пълна подкрепа на България за пълноправно членство в Шенген. Денков даде брифинг след среща за демографската политика на страната.

По повод призива на президента Румен Радев управляващите да гарантират до Нова година пълноценното приемане на страната ни в Шенген, Денков каза, че преговорите продължават и те ще завършат, така че да отчетат притесненията на Австрия, защото тя има сериозен проблем с миграцията.

"Всякакви призиви от общ характер с нищо не помагат в момента", каза премиерът.

По думите му преговорите изискват деликатност, спокойствие и аргументи, които да бъдат чути и от другата страна.

"Ако беше толкова лесно да стане, миналата година служебният кабинет да го беше направил", посочи Денков по повод хвалбите на Радев, че той е изиграл основна роля, но "сглобката" не поела "импулса". - "Всякакви коментари от типа какво е можело нямат никакво значение в момента". 

Според премииера коментарите по отношение на Конституцията от страна на президентството отразяват определени пристрастия по отношение на служебното правителство. "Тези промени са съгласувани с Венецианската и с Европейската комисия. Ако смята някой, че ЕК "изнасилва" Конституцията, тогава нека да го каже ясно", заяви министър-председателят, пак цитирайки определенията на Радев, който се закани да атакува измененията пред Конституционния съд. 

На въпрос дали ДПС участва в управлението на страната Денков каза, че всеки, който участва в гласувания в парламента, участва във вземането на решения, тъй като много от важните процеси бяха реализирани през тези почти седем месеца в Народното събрание с гласувания, в които са участвали и ДПС, и другите партии. Имаме споразумение между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, а при вземането на решения, които изискват квалифицирано мнозинство.

Припомняме, че тази сутрин съпрредседателят на ДБ Атанас Атанасов заяви, че ДПС е част от управлението.

Борисов: Заради Конституцията е

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък днес обикаля Пловдив и оттам коментира новината от Нидерландия.

"Ако не бяхме сменили Конституцията по този начин, което беше и изискване, нидерландският парламент нямаше да вземе такова решение", заяви Борисов.

(Не е известно Хага да е изисквала подобно нещо от нас, освен ако Борисов не визира върховенство на закона).

Той посочи, че вицепремиерът Мария Габриел вече е уведомила Унгария, че решението за отпадане на т.нар. такса "руски газ" по "Турски поток" вече е обнародвано в Държавен вестник. (Че таксата е мъртвородена бе известно отдавна, но за всеки случай, мнозинството в парламента реши да я премахне - за да няма и унгарско вето).

По отношение на Австрия има едно изискване и то е да се пази границата. "Понеже съм го правил и знам, че е изпълнимо, съм спокоен", самоизтъкна се лидерът на ГЕРБ.

Петков: Благодаря на Марк Рюте!

Кирил Петков, съпредседател на ПП, пък избра да коментира чрез своя снимка с нидерландския премиер Марк Рюте (който се спряга за фаворит за генерален секретар на НАТО). 

"Представители на партията Нов социален договор са внесли предложение в Парламента на Нидерландия за разделяне на приемането на България в Шенген на етапи. Това предложение е било отхвърлено. С това позицията на правителството за безусловна подкрепа на България остава. Очакваме финален текст на законов акт на ЕС, който да е приемлив за България, Румъния и Австрия.

Благодаря на Марк Рюте!", написа Петков.

Партията на Рюте обаче подкрепи България за това да бъде приета само в т.нар. въздушен Шенген.