Интересна присъда на млада водачка произнесе Окръжен съд -София, става ясно от днешно съобщение на прокуратурата. Тежкото ПТП, което предизвиква С. М. (23 г.), е от август, 2022 г., а съдът признава, че фактът, че колата БМВ, която управлявала е с десен волан, е с пряко отношение към трагичната смърт на трима души и една предизвикана средна телесна повреда.

На 15 август младата дама пътувала от с. Джурово за Етрополе, като при това возела баща си Й.М., приятеля си М.Г., дъщерята и племенника си.

"Между две села тя предприела маневра изпреварване, навлизайки в насрещната пътна лента. Последвал челен удар между управлявания от нея автомобил и насрещно движещото се превозно средство "Ситроен“, пишат от прокуратрата.

За съжаление, на място загинал водачът на ситроена И.М. (53 г.), а пътуващата с него М.М. (51 г.) починала още напът за болницата. Някоко дни по-късно, въпреки оказаната медицинска помощ, не оцелял и бащата на подсъдимата – Й.М. (55 г.).

Отделно от това, половинката й, който е 31-годишен, получил средна телесна повреда (казано просто - имал е минимум една фрактура, б.р.)..

"Според заключението на изготвената автотехническа експертиза е видно, че причината за възникване на ПТП е в действията на водача на лекия автомобил „БМВ“ - подсъдимата С.М. Преди да предприеме маневрата за изпреварване, тя не се е убедила, че има видимост и свободен път на разстояние, достатъчно за нейното безопасно извършване", пишат година по-късно разследващите.

Установено е, че дамата, не е била под въздействия на алкохол или наркотици, т.е. - единствено недоглеждането е причина за инцидента.

Тя получава от Окръжия съд 7 години "лишаване от свобода" при общ режим на изтърпяване и лишаване от право да управлява МПС за същия срок.

Присъдата подлежи на обжалване и протест.

Ето и съобщението на прокуратурата в оригинал:

Седем години затвор за подсъдима, обвинена от Софийска окръжна прокуратура за ПТП с трима загинали

Окръжна прокуратура – София постигна осъдителна присъда по дело за тежко пътнотранспортно произшествие с трима загинали – престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. „б“, пр. 1, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Подсъдимата С.М. (на 23 години) е правоспособен водач на МПС, ползвала е лек автомобил, м. „БМВ“, с кормилната уредба от дясната страна.

На 15.08.2021 г. С.М. шофирала по пътя от с. Джурово за гр. Етрополе. Заедно с нея пътували баща й Й.М., приятелят й М.Г., дъщеря й и племенникът й.

На пътно платно между две села тя предприела маневра изпреварване, навлизайки в насрещната пътна лента. Последвал челен удар между управлявания от нея автомобил и насрещно движещото се превозно средство, м. „Ситроен“.

При тежкото пътнотранспортно произшествие водачът на автомобила, м. „Ситроен“, И.М. (на 53 години) загинал на място. Пътуващата с него М.М. (на 51 години) починала на път за болнично заведение. Въпреки оказаната медицинска помощ бащата на подсъдимата – Й.М. (на 55 години), починал няколко дни по-късно.

Пътуващият с подсъдимата М.Г. (на 31 години) получил средна телесна повреда.

Според заключението на изготвената автотехническа експертиза е видно, че причината за възникване на ПТП е в действията на водача на лекия автомобил, м. „БМВ“, - подсъдимата С.М. Преди да предприеме маневрата за изпреварване тя не се е убедила, че има видимост и свободен път на разстояние, достатъчно за нейното безопасно извършване.

По време на шофирането подсъдимата не е била под влияние на алкохол и наркотични/упойващи вещества.

С присъдата на Софийския окръжен съд на подсъдимата С.М. е наложено наказание от 7 години „лишаване от свобода“ при общ режим на изтърпяване и лишаване от право да управлява МПС за същия срок.

Присъдата подлежи на обжалване в законоустановения срок пред въззивната инстанция.