Най-голямата реформа, която можем да направим освен правосъдната, е да привлечем повече инвеститори.

Това заяви в ефира на bTV премиерът Николай Денков, предаде БТА.

С парите, които влагат в нашата икономика инвеститорите, и с начина на организация, се повишават заплатите на работещите в България.

„Имаме рекорден размер на инвестиции за последните 15 години, с повече от 50% по-голям, отколкото беше миналата година“ допълни министър-председателят.

Според него до края на годината инвестициите ще надминат 7 милиарда лева.

„Ето, това е, което ще вдигне доходите на хората“, изтъкна той.

Бюджетът преди всичко трябва да бъде насочен към тези, които в момента са в най-голямо затруднение. Затова минималната работна заплата се повишава по безпрецедентен начин, а догодина това ще стане и с пенсиите.

Денков смята, че трябва да се осигурят и по-добри условия за младите хора. По думите му младите се интересуват от две неща – да имат ясни перспективи за развитие в която и да е област и да имат добро заплащане за добри условия на живот. Той коментира, че младите могат да използват възможностите в чужбина, за да се реализират после в родината си.

По отношение за отпадането през март на дерогацията за внос на суров руски петрол премиерът отбеляза, че през цялото време се е борил да няма рязко нейно премахване- Той посочи и причината:

„Защото тогава щеше да се окаже, че „Лукойл“ не може да произвежда горивата, които са необходими за вътрешния пазар. Ако зависим само от внос, който трябва да се осигури следващите дни, както имаше идеи, тогава със сигурност цените на горивата щяха да скочат много. Ако преходът стане плавно, както го правим, не очаквам да има сериозен проблем.“

В отговор на въпрос за ротацията на кабинета през март 2024 г. Денков каза, че за момента няма проблем с всичко, което е договорено. Той заяви, че работи доста добре с външния министър Мария Габриел, която ще го наследи на поста.

„Ако тя бъде премиер, аз се надявам много ползотворно да продължим да работим както и досега“, заяви той.

Министър-председателят напомни, че част от споразумението е той да бъде вицепремиер. И допълни, че вероятно ще се върне в Министерството на образованието и науката (МОН).