Тази година Русия изпитва недостиг от около 4,8 милиона работници, а острият проблем с работната ръка ще се запази и през 2024 г., съобщи днес руският в. "Известия", цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на експерти и изследвания на Института по икономика към Руската академия на науките (РАН).

Председателката на Централната банка Елвира Набиулина заяви миналия месец, че дефицитът на работна сила в Русия води до остър недостиг на работна ръка и застрашава икономическия растеж, докато Москва налива фискални и физически ресурси в армията, отбелязва Ройтерс.

Стотици хиляди руснаци напуснаха страната след началото на специалната военна операция, както Кремъл определя действията си в Украйна, през февруари 2022 г., включително висококвалифицирани специалисти в сферата на ИТ. Онези, които избягаха, или не бяха съгласни с войната, или се страхуваха да бъдат призовани да се бият в нея. Отливът се засили, след като президентът Владимир Путин, който по-рано този месец се похвали с исторически ниския процент на безработица - 2,9% - обяви частична военна мобилизация на около 300 000 новобранци през септември 2022 г. Путин заяви, че засега не вижда необходимост от нова вълна на мобилизация, припомня осведомителната агенция.

Според автора на изследването Николай Ахапкин, цитиран от "Известия", недостигът на работна ръка рязко се е увеличил през 2022 и 2023 г. , като особено търсени са шофьорите и работниците в търговски обекти.

Официални данни, цитирани от вестника, показват, че броят на свободните работни места от общата работна сила се е увеличил до 6,8% в средата на 2023 г., при 5,8% година по-рано.

"Ако разширим данните, представени от "Росстат" (държавната статистическа служба), до работна сила като цяло, може да се прогнозира, че недостигът на работници през 2023 г. ще наброява 4,8 милиона души", цитира вестникът изследването.

Според министъра на труда Антон Котяков остър недостиг на работна ръка се усеща в производството, строителството и транспорта, което принуждава компаниите да повишават заплащането в опит да привлекат повече служители, посочва "Известия".

Вестникът цитира Татяна Захарова от Икономически университет "Г. В. Плеханов", според която недостигът на работна ръка вероятно ще се запази и през следващата година, като доста трудно ще се запълват свободните работни места за работници в производствени предприятия, инженери, лекари, учители, а и други професии. Сред причините за недостига на работна ръка тя посочи лошата демографска ситуация и "миграцията на населението".

БТА