Руският опозиционен лидер Алексей Навални е преместен в наказателна колония в Арктика, обяви днес неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс, Франс прес и БТА.

Местонахождението на Навални, който бе хвърлен в затвора щом се прибра в Русия през януари 2021 г. от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август предходната година, бе неизвестно от близо три седмици.

"Открихме Навални. Той е в наказателна колония номер 3 в района на Харп" (малък град с около 5 хиляди жители в Ямало-Ненецкия автономен окръг), каза Ярмич в социалната мрежа "Екс". Тя добави, че критикът на Кремъл "е добре" и е бил посетен днес от свой адвокат.

Навални не бе виждан от своите адвокати от 6 декември. Въпросната наказателна колония на около 60 километра на север от северния полярен кръг, където се оказа, че е бил преместен критикът на Кремъл, се намира на около 1900 километра североизточно от столицата Москва.

Междувременно съюзници на Навални са отправили 618 запитвания за неговото местонахождение, заяви адвокатът му Иван Жданов.

За последно руският опозиционер излежаваше своята присъда, постановена според него по скалъпени обвинения, в наказателната колония в Мелехово, Владимирска област, на 235 километра източно от Москва.