Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са унищожили в Черно море руски военен кораб, за който се предполага, че е превозвал ирански бойни дронове, използвани от Москва в конфликта с Киев, предадоха Франс прес и ДПА.

"Големият десантен кораб "Новочеркаск" беше унищожен от пилоти на ВВС", съобщиха украинските сили в Телеграм. "Казват, че той е превозвал "Шахеди" - ирански дронове камикадзе, използвани широко от Русия срещу Украйна, добави същият източник.

Въоръжените сили не уточниха мястото на удара, но командващият украинските военновъздушни сили генерал Микола Олешчук  публикува видео, на което се вижда експлозия в руската военноморска база Феодосия, разположена на окупирания украински полуостров Крим, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Освен това Олешчук изрази благодарности на "пилотите и всички участвали за прекрасната работа" и подкани руснаците да напуснат Крим "преди да е станало късно", отбелязва ДПА.

По-късно Русия официално обяви, че десантният ѝ кораб "Новочеркаск" е бил поразен от Украйна в Черно море днес, предаде Ройтерс. Освен това Москва съобщи за един убит човек и четирима ранени при украинската атака срещу пристанищния град Феодосия на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Руското министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс, информира, че украинското нападение е било с крилати ракети, изстреляни от самолет. Оттам допълниха, че в при отблъскването на атаката системите ПВО са унищожили два бойни самолета "Су-24" на украинската тактическа авиация.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да удостовери данните чрез независим източник.  

Информацията за жертвите е на назначения от Русия ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

"В района на Феодосия е извършена вражеска атака. Районът на пристанището е отцепен", написа той в приложението "Телеграм", като увери, че експлозиите са спрели и "пожарът е овладян". Той не уточни данни за щетите, но подчерта, че се е наложило да бъдат "евакуирани жителите на няколко къщи".

Вследствие на пожара обаче е било блокирано движението във Феодосия, посочва Ройтерс. Заминаващите влакове са били пренасочени от централната железопътна гара на Феодосия към друга местна гара - Айвазовската.

Украйна често нанася удари в Крим, насочени по-специално срещу руски военни обекти. През април 2022 г. беше потопен крайцерът "Москва", флагман на руския Черноморски флот, припомня АФП.