В традиционното послание на британския монарх по повод Рождество Христово британският крал Чарлз Трети говори за опазване на околната среда и за мира по света, обобщават световните агенции.

Това е второто коледно послание на Чарлз Трети, откакто той се възкачи на престола след смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора.

"Ние се грижим за земята заради съдбата на нашите деца", заяви 75-годишният монарх. Словото му беше предварително записано в Бъкигамския дворец. Монархът говори на фона на истинска елха, която след това ще бъде засадена отново.

"В продължение на целия ми живот аз съм щастлив, че нараства осъзнаването на нуждата да се опазват земята и природата като наш споделен дом", заяви кралят.

Привърженик от дълго време на екологичните каузи, монархът остана ангажиран по тези въпроси и след възкачването си на престола. Той произнесе реч и при откриването на конференцията за климата КОП 28 в Дубай, където призова за повратен момент за климата, в момент, в който правителството на британския премиер Риши Судан е обвинявано, че вече не се интересува от екологичните и климатичните проблеми.

В коледното си послание Чарлз Трети приветства и онези, които жертват живота си за другите, като отдели специално внимание на доброволците, участвали в церемонията по коронясването му на 6 май. Монархът нарече доброволците "гръбначния стълб на нашето общество" и добави, че "тяхното присъствие на церемонията е подчертало значимостта на коронацията и преди всичко е отправило призив към всички да се поставят в служба едни на други, да се обичат и да се грижат едни за други".

"В една епоха на все по-трагични конфликти по света, аз се моля ние да можем също да направим всичко, което е по силите ни, за да се защитаваме едни други", добави Чарлз Трети. Той пожела  "една Коледа, пълна с мир на Земята днес и завинаги".