"Българската Коледа" е каталог на държавната немощ - така адвокатът по медицинско право Мария Шаркова определи в публикация във Фейсбук инициативата, която съществува вече 21 години и се провежда под егидата на българския президент.

"Държавата не може системно да неглижира липсата на основни здравни услуги, особено за уязвими групи от населението каквито са болните деца и децата с увреждания", смята Шаркова и добавя:

"Ако отворите обаче отчетите от кампаниите на "Българската Коледа", ще видите своеобразен каталог на нарушенията на правото на болните деца да получат качествена, своевременна и достъпна медицинска помощ, от която се нуждаят."

И тази година "Българската Коледа", стартирана в първия мандат на Георги Първанов и запазена при следващите, твърде различни президенти - Росен Плевнелиев и Румен Радев, отчете дарените средства, които отиват по списък към болници или отделни деца. Над 2 550 000 лева достигнаха даренията след края на благотворителния спектакъл снощи, съобщиха от администрацията на "Дондуков" 2. Мария Шаркова се аргументира защо не е приемлива такава форма на държавно опосредствано дарителство, което се опитва да компенсира неизпълнените от държавата задължения.

"Чрез "Българската Коледа" обаче оставяме дългогодишното бездействие на властите да паразитира върху дарителството. Примиряваме се с липсата на кувьози в болниците, важни животоспасяващи лекарства за децата, липсата на елементарна помощ за рехабилитация и спасителна храна. С "Българската Коледа" години наред именно отговорните за тези тежки недостатъци на здравната система ни казват: ние и тази година никаква не я свършихме, но дайте да дадем", пише тя.

"Това не са глезотии: говорим за лекарствени продукти, без които заболяването им ще напредне и може да доведе до смърт; говорим за лечебни или диетични храни, без които децата ще умрат от глад (буквално); говорим за рехабилитация, без която инвалидизирането ще напредне и ще постави детето в още по-тежко и унизително състояние; говорим за апаратура, предназначена за лечение на спешни състояния;

Част от тези дейности би следвало да се финансират от НЗОК, а други - да бъдат осигурени чрез инвестиции в лечебните заведения - собственост на държавата и общините. Вместо това обаче, ние финансираме с даренията си дейности, които по закон отдавна следваше да са осигурени по посочения ред. Така приспиваме съвестта си, даваме индулгенция на безсилните и безидейни управляващи и поощряваме бездействието", добавя Шаркова.

И завършва:

"Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-после: "Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското здравеопазване и дори по Коледа се сещаме за него само, за да Ви поискаме да дадете още. Ще вземем да си свършим работата най-сетне".