"Дайхацу" (Daihatsu), подразделение на японския автомобилостроител "Тойота" (Toyota Motor Corp), е спряло производството във всичките си четири завода в Япония, докато министерството на транспорта разследва компрометирани тестове за безопасност, предаде Асошиейтед прес, на която се позовава БТА.

По-рано "Дайхацу" обяви, че спира всички доставки на свои автомобили в и извън Япония, след като е установено некоректно тестване, засягащо 64 модела. Това даде повод на транспортното министерство да започне по-задълбочено разследване на проблемите, които изглежда са продължавали с десетилетия. 

Очаква се спирането на производството да засегне хиляди производители на части и техните служители, нанасяйки удар на местната икономика. 

Нередностите при тестовете по-рано тази година доведоха до разследване от независим панел, който установи широко разпространени и системични проблеми в "Дайхацу". Засега няма съобщения за инциденти или смъртни случаи, дължащи се на фалшифицираните тестове. 

Компанията не посочи, кога може да възобнови производството, но според медии поточните линии може да останат спрени и през януари. 

"Дайхацу" е подразделение на "Тойота", специализирано в малки коли и пикапи, популярни в Япония. За финансовата 2022 г. компанията е произвела 870 000 превозни средства в четирите си японски завода.