Правителството определи въздушния превозвач „Би Ейч Ер” да изпълнява от българска страна полети по въздушната линия София-Калкута-София.

Откриването на новата авиолиния е договорена с действащата Спогодба между правителствата на България и Индия. Полетите до държавите извън Европейския съюз се регламентират на базата на двустранни споразумения, а Би Ейч Ер е спечелила конкурс за обслужването на маршрута.

Съгласно правителственото решение назначеният въздушен превозвач е длъжен да започне експлоатация на линията в 6-месечен срок от влизане в сила на акта на назначаването му.

Стартирането на полетите до Калкута ще допринесе за увеличаване на пътникопотока от и за България, което създава условия за засилването на търговско-икономическите връзки и стокообмена с Индия, както и привличането на повече туристи, уточняват от правителствената пресслужба.

Авиокомпанията Би Ейч Ер е частен превозвач. Флотът на въздушния превозвач включва няколко 4 самолета "Еърбъс А320", един "Еърбъс А319" и един "Еърбъс А330". Последната машина може да извършва презокеански полети. Преди време от компанията обявиха, че преговарят с американските авиационни власти за възстановяването на редовните полети от София до Ню Йорк. Директна авиовръзка от България до САЩ няма вече повече от 10 години. Сега амбициите на Би Ейч Ер са линията да бъде възстановена още това лято.