Близо два месеца след изборите Столичният общински съвет съвет продължава да няма предедател, тъй като политическите формации не могат да постигнат съгласие по въпроса. В опит да бъде преодоляна кризата днес беше организирана нова среща. Нейни инициатори станаха общинските съветници Вили Лилков от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО, предаде БНР. 

Всички политически формации в Столичния общински съвет, с изключение на "Възраждане" и на "БСП за България", откликнаха на срещата, организирана от Карлос Контрера и от Вили Лилков. За първи път ГЕРБ-СДС участват на среща с колегите си във връзка с решаване на проблемите със застоя в СОС поради липса на председател. Да бъде избран временен председател на Столичния общински съвет до приемане на Бюджета на София за 2024 година е предложението на Вили Лилков от "Синя София". Той определи срещата като "добра" и е оптимист за това, че ще има избран председател на Столичния общински съвет. Карлос Контрера също предположи, че на 11 януари ще има решение на този проблем.

Според ГЕРБ-СДС няма нищо ново, което не е казано до този момент. Те са готови и за нови избори. 

"Наистина е обидно да продължават да държат милион и половина граждани заложници. Намерихме решение за водния цикъл, намерихме решение за проект за над 100 милиона. Не може обаче все така да продължава. Тези хора щяха да спасяват София", заяви Георги Георгиев. 

"Тъй като питате за неустойката, малко метафорично господин Георгиев се изказа, но всъщност неустойката в тази конкретна ситуация "Спаси София" излиза от тяхната сглобка и това означава блокиране на процесите в ПП-ДБ. Ако те напуснат това управление, може би процесът ще придобие съвсем друга форма, но това са само хипотези", изтъкна Антон Хекимян.

Според ПП-ДБ-СС всички в групата са единодушни, че не е добре да има избори. Те също са за избиране на временен председател.

"Преди всичко, преди коалиционното споразумение, това беше първата среща, на която участваха ГЕРБ, въпреки, че буквално пет покани бяхме изпратили преди това, на които те не се отзоваха. За съжаление, видяхме един абсолютно неконструктивен тон и подход от тяхна страна, в който искат от нас поредно решение - ние сме дали вече няколко, но те не дават нито едно и казват: "Цялата отговорност е ваша". Има някакво огромно противоречие в техните думи и действия. Заявяват, че са твърда опозиция, но от друга страна искат да ги молим за подкрепа", обясни Андрей Зографски.

Преди 11 януари, за когато е насрочено заседанието на Столичния общински съвет, предстои да има нова среща, която отново ще организират Вили Лилков и Карлос Контрера.