Нургюл Салимова зае престижното четвърто място на Световното първенство по ускорен шахмат в Самарканд, Узбекистан. Това е най-доброто класиране от петимата ни участници в надпреварата.

20-годишната българка събра 8 точки от 11 възможни (11 кръга), като спечели седем партии, а в по две завърши наравно и загуби. Тя остана само на половин точка от първите три, които завършиха с по 8,5 т.

Шампионката бе излъчена в допълнителни три партии между Анастасия Боднарюк и Хумпи Конеру (Индия). Рускинята спечели драматично с 2:1 и грабна титлата. Бронзът е за китайката Лей Тинцзе.

Във финалните три кръга днес Салимова записа реми с рускинята Александра Горячкина, от която загуби на финала на Световната купа по-рано тази година в Баку.

И се наложи над две китайки - Лу Миаои и Мо Чжай в последните си две партии на турнира. Тя ще получи 15 хиляди долара от наградния фонд.

Антоанета Стефанова завърши на 29-о място с 6,5 т. Най-опитната ни представителка в Самарканд загуби от Лу Миаои и Дженифър Ю (САЩ), а за финал се справи с Умида Омонова (Узбекистан).

Гергана Пейчева остана 46-а с 6 т., а Надя Тончева е със същия актив и 52-о място в крайното класиране. При жените участваха 117 състезателки.

Пейчева надви Гюлрукбегим Тохирджонова (САЩ) и Бела Хотенашвили (Грузия), а загуби от Динара Вагнер (Германия). 

Тончева, която на 18 г. бе най-младата ни представителка на шампионата, отстъпи пред бившата световна шампионка Александра Костенюк. След това наложи уменията си над  Софио Гветадзе (Грузия) и Варвара Полякова (Русия).

Единственият ни представител при мъжете (202-ма шахматисти) Иван Чепаринов се представи достойно, като финишира 16-и с 8,5 т. от 13 възможни. И той остана на половин точка от призовите места. Днес Чепаринов преклони глава пред Аржун Еригаси (Индия), завърши наравно с Левон Аронян (Армения) и Владислав Артемиев (Русия), а в последната партия преодоля Алишер Сюлейменов (Казахстан), така от 24-то скочи на 16-о място. 

Световен шампион е Магнус Карлсен (Норвегия) с 10 т. Среброто е за състезаващия се за Словения руснак Владимир Федосеев - 9,5, а бронзът за Ю Юнай (Китай) - 9 т. Карлсен, който е водач в световната ранглиста, за пети път триумфира с титлата на рапид.

В следващите два дни е Световното на блиц.