Американската самолетостроителна корпорация "Боинг" (Boeing) съобщи за разхлабени болтове, които са част от системата за управление на щурвала на нейния пътнически самолет "737 МАКС" (737 MAX), и препоръча авиокомпаниите, които оперират с него, да извършат проверки на по-новите си самолети от модела, предаде ДПА.

Федералното управление за авиация (FAA) на САЩ заяви, че "следи отблизо" целевите инспекции на самолетите от модела "737 Макс" и ще обмисли допълнителни действия въз основа на всяко по-нататъшно откриване на разхлабен или липсващ компонент.

Международен оператор откри болт с липсваща гайка, докато извършваше рутинна поддръжка на механизъм, свързан с управлението на руля на самолета, заяви Федералното управление за авиация, предава БТА. Компанията "Боинг" пък е съобщила за гайка, която не е била добре затегната.

"Проблемът, идентифициран на конкретния самолет, е отстранен. От съображения за сигурност препоръчваме на операторите да инспектират своите самолети "737 МАКС" и да ни информират за всякакви открити проблеми", заявиха от "Боинг".  

Проблемът не засяга по-старите модели от конфигурацията "737 МАКС".

Акциите на "Боинг" поевтиняха с 1,3 на сто в днешната сутрешна търговия на Уолстрийт.