Служители на Националната разузнавателна организация на Турция (МИТ) и Дирекцията за сигурността са арестували трима ръководители на "Ислямска държава" - ДАЕШ и други 29 души, заподозрени в подготовка на атаки срещу синагоги и църкви, както и срещу посолството на Ирак в Турция.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая в социалната платформа "Екс", предадоха държавната телевизия ТРТ Хабер и БТА.

Операциите са били проведени в девет окръга на страната, сред които са Истанбул и Анкара.

Така наречените "командири", за които се съобщава, че са чужди граждани с арабски фамилни имена, са направили признания за подготовката на атаките, посочва още турската телевизия. По време на разпитите, задържаните са разкрили подробности за структурата и дейността на ДАЕШ в Турция и Сирия. 

В рамките на операциите са иззети цифрови материали, свързани с дейността на организацията, допълни Али Йерликая, като отбеляза, че за последните шест месеца в страната са проведени близо 730 операции срещу терористичната групировка, по време на които са "неутрализирани" 98 терористи и са арестувани 1254 души.

Турските власти използват термина "неутрализиране", за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени.