Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви днес,че трябва да има "видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС, за да се стигне до приемането на България и Румъния във въздушния Шенген. Както и че двете страни трябва да приемат бежанци, "особено от Афганистан и Сирия".

Изявлението идва на фона на обявлението на Букурещ от вчера, че има договореност за присъединяване по въздух и вода от март догодина.

"Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата", заяви обаче днес Карнер, цитиран от БНР.

В същото време днес вестник “Адевърул”, позовавайки се на неназовани политически източници, пише, че преговорите за пълното присъединяване на Румъния към Шенген ще се проведат през втората половина на 2024 г.

"Графикът за пълното присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство, т.е. включително със сухопътните граници, все още е несигурен, но дискусии за постигането на тази цел ще има през втората половина на 2024 г., след изборите за Европейски парламент от 6 до 9 юни", пише изданието. 

Междувременно евродепутатът Дачиан Чолош разкритикува премиера Марчел Чолаку за „триумфалното” му изказване, свързано с присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство с въздушни и морски граници. 

"Австрийският министър на вътрешните работи разби триумфалното изказване на Марчел Чолаку за по-малко от 24 часа, показвайки, че няма споразумение, нито график за премахване на сухопътния митнически контрол. Председателят на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку, настоящ министър-председател на Румъния и бъдещ кандидат на СДП за президент на Румъния, трябва да разбере една проста истина: произволно хвърлените думи могат да имат сериозни последствия. Не само за него, но и за цялата страна. Г-н Чолаку, или приемате сериозно отговорностите си, или подайте оставка. Едно от основните правила на преговорите на това равнище е, че "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено". Когато не участвате пряко в преговорите и няма окончателно споразумение, по-добре е да си замълчите, за да не взривявате работата на тези, които се опитват да разрешат трудната ситуация, в която Румъния влезе поради австрийски цинизъм", написа Дачиан Чолош във Фейсбук. 

На 27 декември вечерта премиерът Марчел Чолаку публикува коментар на официалния си профил в социалната мрежа, че от март следващата година румънците ще се възползват от предимствата на Шенгенското пространство по въздух и море. Постът дойде минути след като румънското министерство на вътрешните работи съобщи, че на 23 декември е било постигнато политическо споразумение, заедно със съответните министерства във Виена и София, за разширяване на Шенгенското пространство с Румъния и България с въздушните и морските граници от март 2024 г.