През януари-ноември 2023 г. са задържани общо 18 008 граждани на трети страни, показват последните данни на МВР за миграционната обстановка в страната. От ведомството отбелязват, че спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2022 г. (15 605) се отчита 15,4 % увеличение.

От януари до 30 ноември в незаконен престой във вътрешността на страната са установени 14 599 мигранти, което е с 31,5 % повече спрямо същия период на 2022 г. (11 106). Преобладават лицата от Сирия – 50,1 %, Афганистан – 32,7 % и Мароко – 11 %. За същия период на вход на държавната граница са задържани 1560 души, а на изход без регистрация – 1849, допълват от министерството.

На 24 декември главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че през изминаващата година служителите на министерството са били изправени пред огромни предизвикателства, сред които ефективното противодействие на незаконната миграция и каналджийството.

По време на отбелязването на празника на „Гранична полиция" на 22 декември, директорът на дирекцията Антон Златанов определи 2023 г. като тежка и динамична, но и година на удовлетворение. „Преодоляхме всички предизвикателства, работихме с хъс и въпреки лошото време и нерядко под негативен знак на обществения фокус, постигнахме успехи“, каза той. По думите му най-значителният от тях е, че в края на ноември представители на 14 държави от Европейския съю приключиха мисията си по оценка на работата на българската „Гранична полиция“ с доклад, който е "не само положителен, но и блестящ."

По данни на Главна дирекция „Гранична полиция“ до края на ноември са предотвратени към 176 000 опита на граждани на трети страни да влязат незаконно на територията на България, което е увеличение с 13 % в сравнение със същия период на 2022 г. Те са се завърнали самостоятелно във вътрешността на съседните държави, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата, отбелязват от дирекция.  Оттам допълват, че е възможно част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседни страни да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

Най-натоварена от началото на годината остава българо-турската граница, където миграционният натиск представлява над 99 % от общия миграционен натиск на държавната граница на България. Към 175 500 са предотвратените опити на българо-турската граница, се посочва още в отчета на дирекцията. Също така се отбелязва, че заради действията на МВР общо над 193 000 незаконни мигранти са спрени по пътя им към Европа тази година.