Почти цяла Долна Саксония е под вода след обилни валежи, които обхванаха Германия. Много реки са прелели, а за справяне със ситуацията са мобилизирани 100 000 души, включително пожарникари и служители на гражданска защита.

Mного жители са били принудени да напуснат домовете си

Нивото на Елба край Магдебург се е повишило значително. Наводнени са малки градчета, обработваеми земи и пътища.

Някои райони са евакуирани, включително и сафари парк с над 200 вида животни, сред които маймуни и сурикати.

В аварийно-спасителните операции в тежко пострадалия район на град Олденбург се включиха и два хеликоптера, един на полицията, и един на военноморските сили, отбелязва ДПА.

По данни на местните власти на много места равнищата на водите на реките в провинцията са превишили максималния си праг, особено в южните части на Германия, предаде БТА.

Властите в град Целе решиха от съображения за сигурност временно да спрат електроподаването, тъй като нивото на водата на някои улици там достига до 40-50 см.

През последните няколко дни в Германия паднаха много валежи, а прогнозите са за още дъждове. Една от причините за това влажно време е струйното течение - бързо, лентообразно въздушно течение. Според Германската метеорологична служба (DWD) то се намира на височина около 10 км, в момента е много силно и духа само леко на север или на юг. Това го превръща в нещо като "магистрала за зони с ниско налягане".