Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум каза днес, че Гърция все още формално се намира в програма за финансово оздравяване и подкрепа договорена с международните кредитори и трябва да изпълнява предвидените в нея реформи.

"Ще чуем плановете на новото гръцко правителство и ще видим на каква основа можем да продължим нашата подрепа за Гърция", каза холандецът Дейселблум влизайки в извъндердно заседание на групата, която се състои от 19-тефинансови министри от Еврозоната. "Както знаете ние все още имаме програма, така че първият въпрос е как да се придвижим по-нататък с тази програма".

Очакваше се гръцкият финансов министър Янис Варуфакис да представи предложенията на новото крайноляво правителство, което заяви, че спира да изпълнява програмата, премахва предвидения в нея режим на икономии и иска нов заем както и разсрочване на вноските по съществуващите.

"Ще изразя надеждата си, че те ще се придържат към пътя на реформите, те се върнаха към растеж миналата година, постигнаха първичен излишък и е жизнено важно за Гърция да продължава по този път", каза Дейселблум. "Отворен съм към идеите им на ново правителство, което има свои амбиции...Не очаквам развръзка днес...ще се движим стъпка по стъпка".

Гърция ще е тема на среща на върха на ЕС утре и на редовна среща на Еврогрупата в понеделник. 

По-рано днес обаче Дейселблум заяви пред парламента на страната си, че промени за Гърция може да има само в рамките на договорената с кредиторите програма.

"Споразумението е споразумение", каза той. "Това означава, че само в рамките на програмата едни мерки могат да бъдат заменени с други мерки".

Той добави, че за всяка промяна трябва съгласие от тройката мемждународни кредитори, включваща Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

"Тогава можете да промените програмата, можете да я напълните с нещо друго. Но подкрепа без програма, подкрепа без по-нататъшен напредък в реформите е немислима", заяви той.