В часовете преди настъпването на Нова година Русия извърши нова атака с дронове в Украйна. Съобщава се за най-малко един загинал в Одеса.

90 безпилотни апарата са били изстреляни по различни градове - повечето от тях са били свалени според бТВ. Атаката се случи малко преди новогодишното обръщение на президента Володимир Зеленски, в което той заяви, че Украйна е станала по-силна с навлизането във втората година от руската пълномащабна инвазия.

"Украйна е жива. Украйна се бори. Украйна съществува. И всичко това заедно не е новогодишно чудо, не е приказка, не е магия, а заслуга на всеки един от вас“, коментира той.

В 20-минутната си реч Зеленски не наблегна на ситуацията на фронтовата линия или на ограничения успех от контраофанзивата, започнала през юни.

Развитието на войната не спомена и руският президент Владимир Путин. За разлика от миналата година, когато отправи призив за жертвоготовност, тази той само поздрави военните.

„До всички, които са на боен пост, в челните редици на битката за истината и справедливостта: Вие сте нашите герои, нашите сърца са с вас“, коментира Путин.

Тежки сражения продължават да се водят на терен в Украйна - най-вече в източните части около град Авдеевка. През последните дни ескалираха и атаките по въздух.