За руския президент Владимир Путин е важно да изглежда жесток - това е причината за новогодишните атаки на Русия в Украйна, смята журналистът Христо Грозев. 

"Целта е Путин да покаже на собственото си население, че нищо не може да го спре. За него е важно да покаже, че границите са прекрачени, което се случи и с вътрешнополитическите репресии", коментира той в ефира на „Здравей, България“.

Тази демонстрация обаче е временно явление, смята той, и след ракетните и дронови атаки предстои "стагнация" на военните действия. 

"За Путин е важно да не създава прекалено негативно отношение към себе си сред руснаците преди изборите.  Населението става все по-изморено от тази война, особено майките на войниците, които няма да се върнат“, обясни Грозев.

Според него все още има шанс за вътрешен преврат в Русия:

"Много от представителите на икономическия елит очакваха, че ще има повтаряне на опита на Пригожин да свали Путин от власт. Не се е отменила тази нагласа“, посочи журналистът.

В Украйна също има растящо недоверие към политиците, отбелязва той - затова и се очаква президентът Володимир Зеленски скоро да направи нова рокада на кабинета.

"Това не е лошо, това ги прави различни от Русия", отбелязва Грозев.

За Украйна особено съществени обаче са и изборите в САЩ - и най-лошият вариант, а именно връщането на Доналд Тръмп. Според Грозев обаче това е малко вероятно.

"Това, което не се вижда, е подготовката на Украйна за офанзива, която е много по-технологична, а именно съвременно оръжие основано на дронове. Тази технология се създаде с помощта на Запада и ще видим резултатите към май-юни тази година", смята журналистът.