ДПС използва езика на омразата, а БСП проявава дискриминационно отношение. Двете управляващи партии си размениха тези остри обвинения в рамките на последното денонощие.

БСП прие декларация „Срещу омразата, за изкуството да живеем заедно“, с която заклейми езика на омразата на опозицията.

"Също "Атака" и ДПС си служат с този агресивен език и не малко извънпарламентарни партии", заяви Велислава Дърева при представянето на декларацията.

Часове по-късно в Шумен лидерът на ДПС Лютви Местан върна топката с оценката, че позицията на БСП била „дълбоко неприемлива”.

И дори отиде по-далеч:

Има много по-голямо основание в един ред да бъдат поставени ГЕРБ, БСП и „Атака“, защото те на няколко пъти и в рамките на 42-то Народно събрание образуваха ад хок антидемократично, антиконституционно, антиевропейско мнозинство“.

Местан припомни забраната за граждани на ЕС да купуват земя и „антиконституционните“ изисквания за уседналостта на изборите.

Но това не е всичко. БСП отделя в декларацията си специално място за вакъфските имоти, които в момента мюфтийството, с подкрепата на ДПС, си иска чрез съда.

"Не може по такъв начин да се прави опит за възстановяване на турския правов ред в съвременна България. Още повече, че цялата публична собственост на Османската империя е трансформирана в държавна собственост още преди повече от сто години", обясни Дърева.

Лютви Местан отвърна, че не може да се очаква от ДПС да премълчава "нито проявите на дискриминационно отношение, нито да остави нерешени въпроси, свързани с фундаменталните човешки права".

Лидерът на ДПС обвини останалите партии в „антиевропейски, антидемократичен съюз, чрез който поставят България извън европейските стандарти".

От осмомартенския скандал обаче нищо няма да последва, БСП и ДПС продължават да управляват заедно, защото правителството било нещо съвсем различно. Спорът бил „въпрос на парламента и не ангажира пряко отговорността на премиера Орешарски", обясни Местан.