Предизвикателството тръгва от една британска инициатива, кръстена "сухия януари" - да се спре пиенето през първия месец след празниците.

За това сега апелират и сериозна група френски професори, работещи с хора със зависимости, но инициативата не среща подкрепа от страна на правителството. Днес Нова тв цитира и президента Макрон, който казва, че "ястие без чаша вино е малко тъжно".

Всъщност 45 големи имена - френски лекари, психолозии и психиатри са написали писмо с апел да министъра на здравеопазването. Те искат движението "Сух януари" да се популяризира в страната, да се правят повече кампании и като краен резултат - поне за месец хората да спрат да пият.

Според проучване, цитирано от медията, повече от половината французи смятат, че могат да спазят януарското предизвикателство. Самият здравен министър казал, че ще остане трезвен през януари. Но пък той вече не е на поста от Нова година.

Годишно в Европа около 300 000 смъртни случаи са причинени вследствие на свръхупотреба на алкохол.

Що се отнася до инициативата, тя е на британка, която била почитател на чашката и на... маратонското бягане. Направила своя избор - в полза на маратона.