"Асфиксията е задушаване - а не удар. Правите ли разлика?

Някой от вас има ли конкретика дали наистина има асфиксия или има удари причинени на лицето?"

Така шефът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов нахока репортерите заради техните въпроси, сързани със смъртта на 58-годишния бивш борец Пламен Пенев при задържане на 30 декември.

Всъщност темата със задушаването бе вкарана вчера не от медиите, от прокуратурата, която официално обяви, че убийство по непредпазливост от страна на униформените - никъде не се твърди, че е непременно от бой, а не от задушаване.

На някои репортерски въпроси и на зебележката, че не отговаря, той репликира:

 "Ако не сте доволни, може да напуснете."

Лицето се е държало неадекватно (макар че няма токсикологична експертиза), не се знае дали в колата му е намерен нож (въпреки че това е оправданието на МВР) и освен това полицаят призна, че Пенев не е осъждан.

Полицейският шеф напомни, че става дума за 20-минутно преследване в централната градска част на областен град. Макар че няколко пъти изтъкна, че проверки текат (включително и следствие - което е разпоредено на НСлС), той се произнесе по същество по темата с вината:

"Към този момент мога да заявя, че нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето или автомобила."

Така Христов обобщи момента, когато непълнолетни подават сигнал, че са нападнати, полицаите отиват до колата на Пенев, но той се заключва, отказва проверка и бяга. МВР-шефът изреди целия маршрут, както и че Пенев е предизвикал няколко ПТП, а още в началото е опитал да прегази униформен служител от първия изпратен патрул.

Случилото се после било "процедура по изваждането на лицето от автомобила".

"Непоседствено след поставянето на белезници лицето получава конвулсии. И при пристигането на екип на "Спешна помощ" е установено, че същият е починал", обобщи Христов.

Той подчерта, че са пострадали двама МВР служители, като единият все още е в болница с фрактура на ръката и рани по главата.

"Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналия. Защото каквото и да кажем – да загубиш близък при такъв нелеп инцидент, със сигурност е болка, която няма да потушена много дълго време", подчерта старши комисар Христов.

Той твърди, че белезници са сложени на Пенев след изваждането от колата и че въпросните проверки щели да бъдат извършени максимално кратко и обективно.

Ще изчакаме експертизите на следствието, обяви полицаят. Както Клуб Z писа, прокуратурата ги "прати" в Пловдив - за да не са в Стара Загора (може да си спомните първите изводи на вещото лице от Стара Загора в случая с Дебора - бел. ред).

Христов каза, само "че се надява" журналистите да правят разлика между дисциплинарна отговорност и наказателна. Техните правомощия били само да изследват нарушени ли са дисциплината, тактическите действия и етичните норми, които са заложеи в Етичния кодекс на сужителите на МВР.

Той отхвърли обвиненията, че не е викната линейка - на клиповете на граждани се виждало, е тя е третата кола след две патрулки.

И в обобщение заяви:

"Те (полицаите) са действали съобразно ситуацията и решенията, които те на място са взели - за краткия период, за който е имало време да реагират. Никой от служителите не излиза на пътя с намерението да убива.

И към момента нямаме категорични данни, че смъртта на лицето е настъпила вследствие действия на нашите служители."