"Евровизия" е конкурс на включването. През дългата си история той е отварял обятия за кого ли не - гейове, транссексуални или просто за недотам добри певци с претенции. То е място, в което царства либералността - най-вече по отношение на добрия вкус, се чупят и географските граници една след друга. 

По случай 60-годишнината на "Евровизия" в конкурса се включва нов далечен участник - Австралия. Вярно, че през многогодишната си история "Евровизия" непрекъснато е разширявала географските си очертания. През 70-те години приема Израел, в началото на 90-те години на миналия век се включват зажаднелите бивши соцдържави, най-вече бившите републики на СССР, някои от които намиращи се доста далеч от границите на Европа. Но Австралия?

Решението Австралия да бъде поканена да участва било продиктувано от големия зрителски интерес, на който се радвал конкурсът в държавата-континент. Последното издание, когато спечели Кончита Вурст, е гледано от 3 млн. зрители там, като дори часовата разлика не им попречила. Все пак организаторите на "Евровизията" обясняват, че участието на австралийците ще е еднократно, поканата е специална. Единственият начин Австралия да се завърне на скъпоценната сцена е да спечели "Евровизия", което, като се имат предвид правилата на конкурса, е много малко вероятно.

В социалните мрежи веднага се появиха коментари на новината. Повечето доста подигравателни. Детайлно обсъдено беше колко европейци всъщност са австралийците. И дали всъщност те не се готвят да почерпят челен опит и да си направят свой вариант на "Евровизия", нещо като "Австроловизия" , в който може да се включат например Нова Зеландия, Вануату и разни по-малки островни групи из Тихия океан.

Други питат сега приемаме Австралия, да се готвим ли и за други държави, в които се гледа "Евровизия" като Индия, Египет, Хонконг или Южна Корея? 

От друга страна честно ли е да лишим Австралия от духа на "Евровизия" - лъскави и кичозни диско дрешки и лоши песни, пита коментаторът на "Гардиън" Стюърт Херитидж? Европейците не сме такива педанти, че да държим на георграфски уточнения, нали?

Така че Австралия идва.

Само нищо не се казва дали ще участва и на детската "Евровизия". Като допълнителна екстра. А е редно, нали?