Редакционна статия в иранския ултраконсервативен вестник "Кайхан" обвинява Израел за двата взрива, при които загинаха десетки хора, в близост до гроба на иранския генерал Касем Солеймани, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Има много причини да се предположи, "че ционистите са замесени в терористичните експлозии", се казва в редакционната статия на изданието, което се чете от влиятелни ирански хардлайнери.

Авторите настояват за бързо отмъщение, като предупреждават, че липсата на ответни мерки може да доведе до други нападения, може би в столицата Техеран.

Ръководството на Иран реагира предпазливо след експлозиите в град Керман в сряда и избягва да посочи извършител, отбелязва ДПА.

Държавният департамент отхвърли твърденията, че САЩ са замесени в нападението, и заяви, че няма причина да се смята, че Израел стои зад него.

В деня на годишнината от смъртта на могъщия генерал в родния му град Керман, близо до гроба му, по време на възпоменателните церемонии, избухнаха две мощни експлозии, при което загинаха най-малко 84 души.

Солеймани беше убит при удар на американски дрон в Ирак през 2020 г.