Област на високо налягане е причина за изключително студено време в северната част на Швеция. Метеорологичните служби измерват вече дни наред температури под минус 40 градуса - предизвикателство дори за шведите.

Минус 30 градуса не са непременно нещо необичайно в северната част на Швеция през януари. Но сегашното застудяване изправя на нокти дори издръжливите на зимата шведи. Причината: област на високо налягане над Северна Швеция, Финландия и части от Русия. Виктор Густавсон от град Сорзеле, на около 250 километра южно, е принуден да затвори ски лифта си заради лошото време.

"В момента тук е минус 27 градуса и с всеки изминал час става все по-студено, казва операторът на ски лифта. - От съображения за сигурност спираме работа от минус 22. В случай на инцидент може да отнеме време, докато пристигне помощ и, разбира се, не искаме да рискуваме да причиним щети от замръзване."

Но не само ски лифтовете са спрени от съображения за безопасност, а и влаковете. Шведските железници са преустановили напълно всички влакови услуги от Умео, на седем часа и половина път северно от Стокхолм.

"Ако температурата падне под минус 30, това се отразява и на контактните кабели, които са изработени от вид стоманена сплав", обяснява Бенгт Олсон от транспортния орган. - Те стават крехки и има опасност да се счупят при пристигането на влака. Не искаме да излагаме пътниците на този риск."

Официалният рекорд по студ е измерен в Швеция през 1966 г.: минус 52,6 градуса. Температури, които могат да имат сериозни последици за здравето, според Албин Стернбрандт от университетската болница в Норланд:

"При минус 30 градуса или по-малко се засяга цялото тяло. Дишането става затруднено, налага се да кашляте, кръвното налягане се повишава и се засяга цялата кръвоносна система", обяснява старшият лекар.

Най-добрата защита срещу това е да останем на закрито. Всеки, на когото все пак му се налага да излезе, трябва да го прави възможно най-кратко през следващите дни, тъй като се очаква екстремният студ в Северна Швеция да продължи до уикенда, предупреди той.

Студената вълна се очаква да нахлуе от уикенда и в континентална Европа.