Здравка Евтимова е удостоена с новоучредената награда за фантастика „Доктор Т. О’Конър Слоун“ („Dr. T. O’Connor Sloane“) в САЩ, съобщи самата писателка за БТА. 

Призът се връчва от американското издателство Starship Sloane Publishing. Издателството се представя като малко и независимо.

„Тази награда отбелязва значителния и траен принос на Здравка Евтимова в областта на фантастиката чрез нейните уникални творческа визия и глас, вдъхновяваща оригиналност и утвърдили се, получили висока оценка творби, отличени с международни награди“, гласи текстът върху сертификата, съпътстващ отличието. 

В сайта на издателството е отбелязано, че Здравка Евтимова е „един от най-изтъкнатите съвременни български автори, чието разпознаваемо творчество, удостоявано с международни награди, обогатява в дълбочина литературата в сферата на фантастиката и в по-широк план - литературата като цяло“.

В началото на месец декември м. г. Starship Sloane Publishing издаде романа „Той носи моето мълчание“ („He May Wear My Silence“) на Здравка Евтимова. В началото на 2023 г. от САЩ писателката получи и диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи.

Тогава нейното произведение „На Димитър – поет“ („For Dimitar – A poet“) бе събрал най-много гласове от писатели и читатели на научнофантастична литература в платформата „Critters“.