Голям брой чуждестранни туристи са посрещнали новата 2024 г. в сръбския град Крагуевац, а най-многобройни са били българите, според Градската туристическа организация, цитирана днес от в. „Данас“ и БТА.

В Крагуевац са пристигнали и много туристи от Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и други градове на Сърбия.

„Тези данни със сигурност ще спомогнат за повишаването на туристическото движение, което беше на завидно ниво през изминалата 2023 г., когато туризмът в Крагуевац отбеляза рекордна година. Осъществени бяха близо 53 500 посещения, а процентът на посещения от сръбски туристи е малко по-голям от процента на чуждестранните – 57 на сто срещу 43 на сто“, каза Саша Сокович, ръководител на Службата за местно икономическо развитие.

Той посочи, че са осъществени над 140 000 нощувки (Крагуевац е около 146 000 жители, б.р.), а средно посещенията на чуждестранни туристи са малко повече от три дни. Чуждестранните туристи са осъществили и 54 процента от нощувките, докато сърбите – 46 процента.