Жена на 29 г., на която във ВМА преди две години е трансплантиран черен дроб, стана майка. Това съобщават от лечебното заведение.

Чернодробната трансплантация е извършена, тъй като П.Й. е страдала от първичен склерозиращ холангит в крайна фаза – възпалително автоимунно чернодробно заболяване. Диагнозата е поставена, когато жената е била на 13-годишна възраст. През 2019 г. П.Й. изпада в чернодробна кома и е приета в реанимацията на ВМА. През 2021 г. е направена чернодробната трансплантация.

„В листата на чакащите имаше и едно бебе от болница „Лозенец”, казва проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, цитиран в съобщението. Поради тази причина се решава да се направи сплит трансплантация, при която лекарите разделят дарения орган на две части.

„Операцията, която във ВМА правехме за първи път, мина успешно, а пациентката се възстанови бързо“, допълва проф. Владов. Две седмици след интервенцията пациентката е изписана, а следващата ѝ среща с проф. Владов е в края на 2023 г., когато се отбелязва Европейският ден на донорството. Младата жена и семейството ѝ идват във ВМА, за да изкажат своята благодарност към близките на донорите и за да зарадват медиците с новината, че ще става майка.

Бременността на жената е проследена в болница „Майчин дом“, съобщиха от лечебното заведение. Бебето Рая се ражда по естествен път на 11 ноември - 40 дни по-рано, а за него се грижат неонатолозите в болницата.

„Бременността при пациентки с трансплантирани органи винаги е огромно предизвикателство за акушер-гинеколога, защото тези жени подлежат на терапия с имуносупресори цял живот“, казва проф. Иван Костов от „Майчин дом“, който проследява бременността на жената. По думите му предизвикателството е огромно, тъй като има риск от поява на прееклампсия и ХЕЛП синдром - животозастрашаващо усложнение, където основно участие има черният дроб.