Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще поиска писмено обяснение от Mинистерството на отбраната заради безпрецедентна липса на покана на председателите на парламентарните групи и на депутатите за ритуала по освещаването на бойните знамена вчера на Йордановден. Администрацията на Народното събрание е направила предварителна проверка, която е установила, че са поканени само председателят и заместник-председателите на парламента. 

"Аз бях информиран за това нещо. Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация за това, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите, защото би било пък странно, ако нямаме тази информация и мотивите за това, да се върви по линия на парламентарния контрол", заяви Желязков, цитиран от БНР.

Той беше лаконичен по въпроса за предстоящата ротация и посочи:

"През март месец предстоят тези процеси. Дотогава има достатъчно време и за политически коментари, и за политически анализи, и за политически решения".

През новия политически сезон, който стартира на 11 януари, първите законодателни актове са свързани с избора на конституционни съдии от квотата на парламента и изготвяне на правила за избор на ръководства на регулаторите, информира Росен Желязков.

Председателят на Народното събрание направи своите коментари след среща със секретаря на комитета на виетнамската комунистическа партия в провинция Куанг Нин Нгуен Суан Ки. 

Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация продължават официалната си визита във Виетнам, която ще продължи до 9 януари.

Пеевски: Тагарев да осмисли мястото си като слуга на народа

С критична позиция срещу министъра на отбраната излезе и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, според когото е скандално Тагарев да "игнорира парламента от ритуала с бойните знамена на Богоявление".

"Този акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента", пише още Пеевски. "Съветвам го, уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа."

Според кандидатът за лидер на ДПС, точно Тагарев "страхливо избяга от отговорност", като не е поел нито едно важно решение по отношение на евроатлантическите ангажименти на държавата, а ги е прехвърлял на парламента

"Той се оправдаваше, че пътува я за Бургас, я за друго място. Защото Тагарев е евроатлантик само на думи и поза."

Няма да допуснем парламентът да бъде унижаван от един министър, твърди още Пеевски и настоява министърът да се яви в Народното събрание и да "поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста".

"И няма да допуснем никой овластен да се опитва да се упражнява в собствена полза върху Конституцията, за да запази личния си интерес", допълва още Пеевски.