Напълно реална е възможността унгарският премиер Виктор Орбан, който е на нож с ЕС, да води поне за известно време срещите на лидерите на страните членки, пише „Политико“.

Това ще стане факт, ако настоящият председател на Европейския съвет Щарл Мишел бъде избран за евродепутат през юни, а ръководителите на държавите не успеят бързо да изберат негов наследник.

Мишел смята да се кандидатира на европейските избори от белгийската либерална партия Реформаторско движение. Вотът в целия Европейски съюз ще се състои от 6 до 9 юни. Мишел обяви намерението си пред три белгийски медии. Така за първи път действащ председател на Европейския съвет се кандидатира за евродепутат. Ако Мишел бъде избран, той ще заеме мястото си в Европейския парламент през юли.

На 1 юли Унгария поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Ако в този момент няма председател на Европейския съвет, тази роля ще бъде временно поета от ръководителя на страната председател. И това ще е премиерът Виктор Орбан.

Лидерите на останалите 26 страни членки ще се опитат отчаяно да предотвратят такъв вариант, пише „Политико“. Причини са все по-силното напрежение между тях и Орбан по въпроси като подкрепата за Украйна и проблемите с върховенството на закона в самата Унгария.

Обикновено председателят на Европейския съвет остава на поста си до ноември в годината на изборите. Тогава в длъжност встъпва новият Колегиум на комисарите.

Веднага след тазгодишните европейски избори са предвидени две срещи на върха на ЕС. Първата е на 17 юни, а втората – на 26-27 юни. На тези Европейски съвети лидерите ще направят всичко възможно, за да изберат бързо наследник на Шарл Мишел, смята „Политико“.