Войната в Газа ще продължи поне година. Това заяви генерал-майор Амос Ядлин, бивш ръководител на израелските Военновъздушни сили, който е близък до висши действащи командири.

Той сравни операцията в палестинския анклав с международната военна кампания срещу Ислямска държава през 2017 г., която продължи девет месеца. Но в Газа ситуацията е много по-предизвикателна, подчерта Ядлин.

"Ще отнеме една година, за да разбием "Хамас". Това не е Шестдневната война (от 1967 г.). Времевата линия е дълга... Мосул и Ракка (бастионите на Ислямска държава) не бяха укрепени под земята... и коалицията включваше 85 държави".

На брифинг адмирал Даниел Хагари, говорител на Израелските отбранителни сили, каза, че централната и южната част на Газа, където сега са съсредоточени военните усилия, са "гъсти и наситени с терористи", укрепени в "подземен град от тунели".

Ще са необходими три месеца, за да се разчисти района и боевете ще "продължат през 2024 г.", посочи Хагари. Той добави, че може да се очакват разпръснати боеве в северната част на Газа, заедно с ракети, спорадично изстрелвани оттам към Израел, но че бойците на "Хамас" са "без структура и без командири".

Има широко разпространени страхове, че сблъсъците по северната граница на Израел с "Хизбула" могат да ескалират в тотална война, което вероятно ще потопи региона в по-широк конфликт.

Бенямин Нетаняху каза, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати целите за "смазване" на Хамас, освобождаване на израелските заложници и гарантиране, че Газа не представлява заплаха за сигурността на Израел.

"Казвам това както на нашите врагове, така и на нашите приятели. Това е наша отговорност и това е наш ангажимент".

Нетаняху е изправен пред трудна среща тази седмица с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на едноседмична обиколка в Близкия изток. Очаква се високопоставеният дипломат на Вашингтон да поиска Тел Авив да направи повече, за да защити цивилните в Газа, да позволи на повече хуманитарна помощ да достигне територията и да предложи по-подробни предложения за управлението на територията след края на израелската военна офанзива.

Министърът на отбраната на Израел, Йоав Галант, предположи миналата седмица, че неуточнени палестински органи – предполагаемо съставени от местни лидери на общността – ще поемат управлението на анклава. Галант също изтъкна, че ще се търси по-прецизен подход за атакуване на бойците на "Хамас", за да се намалят цивилните жертви.