От сутринта Германия е под блокада. Фермерите протестират срещу селскостопанската политика на германското правителство и блокираха със селскостопанска техника повечете магистрали в страната. Движението вече е нарушено в няколко федерални провинции.

В Мекленбург-Предна Померания например фермерите в цялата провинция блокираха със стотици трактори магистралните отбивки. В окръг Клопенбург в северозападната част на Долна Саксония един от федералните пътища е блокиран от 40 превозни средства, а в Саксония по данни на полицията някои магистрални отсечки в района на Дрезден са неизползваеми. Имало е струпвания по магистралите А4, А13, А14 и А17.

В Берлин ситуацията беше спокойна рано сутринта. Въпреки това първите трактори бяха паркирани пред Бранденбургската врата още от неделя вечерта, а хиляди трактори бяха на пътя и в цяла Бавария в ранните сутрешни часове в знак на протест. На много места полицейските управления съобщават за затруднения в движението, например защото пътищата са били проходими само в едната лента или на моменти са били блокирани магистрални отбивки.

Полицията помоли водачите на трактори да разчистят пътищата. Фермерите протестират срещу плановете на правителството да отмени част от субсидиите и да вдигне данъците за тях. Най-голям проблем за работата им е отпадането на субсидиите за селскостопанския дизел. Съюзът на фермерите предупреди, че ако това стане, Германия няма да издържи на конкуренцията на съседните страни.

"Призоваваме за мирно поведение"

Йохен Копелке, председател на Германския полицейски съюз, призова участниците в протестите да запазят мир.

"С оглед на очакваните маси от протестиращи полицията в Германия ще трябва да действа много бързо и гъвкаво. Тя обаче не е достатъчно подготвена за това", заяви Копелке.

"Ето защо призоваваме участниците и по-специално отговорните ръководители на събранията към миролюбие и чувствителност."

Медиите и самите фермеи предупредиха, че протестите могат да бъдат филтрирани от крайнодесни. "Не ги желаем сред нас", обяви фермерският съюз.  

Асоциацията моли за разбиране

Председателят на Асоциацията на германските земеделски производители Йоахим Руквид призова за разбиране при евентуални затруднения.

"Молим обществеността за разбиране. Не искаме да изгубим голямата подкрепа и солидарност, която получаваме от голяма част от обществото", заяви Руквид пред списание "Щерн".

Асоциацията на фермерите призова за седмица на действие, за да демонстрира срещу отмяната на субсидиите за отрасъла.

От сряда започва и стачка на влаковете

Към протеста на фермерите тази седмица от сряда се прибавя и стачката на локомотивните машинисти. Те настояват за вдигане на заплатите и обявиха, че ще спрат работа от сряда до петък вечерта.