Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес ще обсъди с израелските власти "по-нататъшния път" във войната в Газа, след като през последните дни се срещна с лидерите на няколко арабски страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази сутрин Блинкън заяви на съвместна пресконференция с израелския президент Ицхак Херцог, че в хода на днешните консултации ще представи пред израелското правителство позициите на държавите от региона, които посети през последните дни. 

"Има много теми, които трябва да се обсъдят, особено що се отнася до по-нататъшния път", посочи Блинкън, който преди това посети Йордания, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, а също Турция и Гърция. 

Херцог от своя страна благодари на Вашингтон за подкрепата и осъди делото за геноцид, което Република Южна Африка заведе срещу Израел в Международния наказателен съд. САЩ заявиха, че процесът няма да помогне и че в Газа не се наблюдават актове на геноцид.

Освен че се опитва да намали напрежението в региона, първият дипломат на САЩ обсъжда плановете за бъдещото управление на Газа, в които могат да участват съседните на Израел мюсюлмански страни. 

По-късно през деня Блинкън се срещна с израелския си колега Израел Кац.

"Знам за усилията, които лично полагате от много години, за изграждане на по-голяма свързаност и интеграция с Близкия изток и мисля, че всъщност има много добри възможности за това", отбеляза американският държавен секретар по време на срещата, която бе предавана по телевизията. "Но трябва да минем през този много предизвикателен момент и да гарантираме, че събитията от 7 октомври вече никога няма да се повторят. Трябва да работим за едно много по-различно и далеч по-добро бъдеще", допълни първият американски дипломат.

По-късно той ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху и с представители на военновременното правителство. Очаква се Блинкън да разговаря и с роднини на заложници, държани от "Хамас". По данни на израелските власти в момента в Газа остават около 132 от около 240 души, отвлечени от "Хамас" на 7 октомври. Двайсет и пет от заложниците са умрели, докато са били в плен.  

Израелските въоръжени сили са убили около 40 палестински бойци в Хан Юнис

Израелските въоръжени сили съобщиха днес, че са убили около 40 палестински бойци и са нахлули в комплекс и тунелни шахти по време на разширени операции в Хан Юнис в южната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

В обобщение на операциите от вчера насам израелската армия каза, че нейни самолети са поразили бойци на "Хамас" в Ал Магази, в Централна Газа. Южната и централната част на палестинската територия са във фокуса на офанзивата на Израел, който в събота обяви инфраструктурата на "Хамас" в северната част на анклава за разрушена. 

Трима бойци на "Хизбула" - убити в Ливан

Трима членове на свързаното с Иран движение "Хизбула" са били убити днес при целенасочен удар по автомобила им в град Гандурия в южната част на Ливан, съобщиха за Ройтерс двама източници, запознати с операциите на групировката.

Източниците не посочиха веднага самоличността на убитите. 

Ден по-рано Израел уби високопоставен командир на "Хизбула" при удар в Южен Ливан, твърдят източници. 

Израел засега не коментира вчерашната операция.

Израел показа фабрика за оръжия на "Хамас" в Газа

Израел показа на медиите фабрика за оръжия на "Хамас", предаде Франс прес.

Обектът се намирал в централната част на анклава и представлявал комплекс от тунели и цехове, представени на журналистите като най-големия обект за производство на оръжия на "Хамас", откриван досега от началото на войната в ивицата Газа.

Фабриката в Бурейдж беше показана на журналисти, доведени там от израелските въоръжени сили. В обекта е трябвало да има завод за цимент и за други индустриални продукти, поясни говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Но там са се произвеждали оръжия като снаряди и ракети, които били складирани в подземни скривалища, оборудвани с просторни асансьори.

Фабриката се намирала покрай пътя "Салахедин", който свързва северната с южната част на ивицата Газа и по който се доставя хуманитарната помощ от "Рафах" на границата с Египет към град Газа. "Хамас" неслучайно избрал това място за фабриката, защото бил убеден, че израелските сили няма да нанесат удари по тази пътна артерия.

На журналистите, посетили фабриката, са били показани детонатори, с които се изстрелват ракети с радиус 100 километра, тоест два пъти разстоянието между северната част на ивицата Газа и Тел Авив.

Оръжията били произведени с материали и продукти, предназначени за гражданска употреба (в земеделието, строителството, болници).

Десетки хиляди хора живееха в Бурейдж преди войната, но секторът, посетен от журналистите, на десетина километра от град Газа, изглежда напълно пуст, отбелязва Франс прес.

На 6 януари израелската армия обяви, че е приключила разбиването на военната структура на "Хамас" в северната част на ивицата Газа и ще се фокусира вече в центъра и юга на анклава.