Имам един приятел - автор, който, каквото и да стане като нещастие, което сполетява този народ, го свързва с чалгата... Понякога звучи краен, включително и на мен. Но като гледам видеото как т.нар. инфлуенсърка и Мис Силикон се вее с 256 км/ч (междувпрочем, Боинг-737 излита при около 220 км/ч) с някакъв мерцедес, който е изкарала... тук се прокашлям с неудобство. И слуша това нещо, си викам, че по-скоро като да е прав.

Истината е, че чалгата има пряка връзка с битието на "новия модел" българин - безжичния модел, както го нарича пък един друг приятел. От текстовете на тази... хм, музика новият българин си вади стереотипите и моделите как да управлява не само мерцедеса, а и живота си. Затова и така често го прекъсва в някое дърво.

Ще ми кажете - ама този другият, който фучи със 235 километра из София, може да е слушал в момента и Арнолд Шьонберг. Възможно е - то всичко е възможно... Но е ужасно слабо вероятно! Точно както е възможно и Мис Силикон (простете, че се връщам на нея, ама е само за нуждите от образност на текста) да оглави Менса - България. Ама също не е много вероятно.

Такава тъпота, такова разчовечаване, оскотяване и парадиращо нискочелие, каквото се пропагандира в нашата чалга, няма нито в сръбската, нито в гръцката, нито - предполагам, не знам - в турската музика. И резултатите са налице... 

Вследствие на тези авторови послания, новият модел българин е изхвърлил всичко друго и е оставил два главни идола в своя житейски храм: парите и кефа. Значи, ако му пуснеш Шьонберг и му говориш, че не е хубаво да убива децата на другите, ще гледа като теле. Няма никакъв друг начин да му въздействаш, освен чрез десакрализация на двата идола - парите и кефа. Вземи му по 50 лв за всеки 5 км/ч превишение, пусни го да усети очарованието да е пешеходец известно време... И дори повече - прибери му не само книжката, а най-вече и колата. Дерегистрирай му я, ако не завинаги, за определен период от време. Защо това да се случва само за наркотици или алкохол зад волана, когато превишената и несъобразена скорост е № 1 като причина за смъртност и травматизъм на пътя - много преди споменатите два фактора.

С две думи - нека законодателят не пляска там, където не боли. И да не си приказваме приказки за нравственост, възпитание и превенция, щото отдавна вече всичко е напълно изпуснато.

Ако не вярвате, направете си Тик-ток... Пуснете си да изгледате нещо Чеченеца и - сещате се каква музика за фон.