Тайните служби на Южна Корея разполагат с доказателства за възможно използване на севернокорейски оръжия от въоръжената палестинска организация Хамас", предадоха местни медии, цитирани от ДПА и БТА.

Англоезичното издание на южнокорейския в. "Джунан илбо" съобщи, че Националната разузнавателна служба (НРС) е публикувала снимка на гранатомет Ф-7, произведен в Северна Корея, който е бил използван от "Хамас". Маркировката върху оръжието е на корейски език.

За възможна сделка с оръжие между "Хамас" и Северна Корея се говори отдавна. Пхенян отрича севернокорейски оръжия да са били използвани при нападението на "Хамас" и други екстремистки групировки срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната в Газа, припомня ДПА.

В понеделник НРС представи снимки на разглобена базука и потвърди съобщенията на американските медии за възможни доставки на оръжие от Северна Корея за "Хамас". Събират се конкретни доказателства за обхвата и времето на доставките на севернокорейско оръжие, добави разузнавателната служба.

Допълнителни подробности не могат да бъдат предоставени, за да се защитят информаторите и дипломатическите отношения.

Миналата седмица телевизия "Гласът на Америка" съобщи, че е получила снимки на севернокорейската базука по дипломатически канали.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да изнася оръжия, но израелските въоръжени сили заявиха, че намират в Газа севернокорейски оръжия от началото на войната. 

Според правителството на САЩ Пхенян наскоро е доставил на Русия ракетни установки и няколко балистични ракети. Севернокорейски ракети са били използвани и във водената от Русия война срещу Украйна.