Отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни от Шенген на летище София вече е подготвено за лесно изпълнение за една нощ. Всъщност ние сме готови отдавна, тъй като преминахме няколко успешни проверки от Европейския съюз, което също допринесе за приемането на България в Шенген. Това каза в интервю за БТА Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ – операторът на летище София.

Правилата за разпределяне на полетите на Терминал 1 и Терминал 2 ще бъдат различни от сегашните. В тази връзка планираме заедно с авиокомпаниите комуникационна кампания, за да бъде сведен до минимум броят на пътниците, отиващи на грешния терминал, посочи Кабайеро.

Данните ни показват, че повече от две трети от пътниците от и до летище София (69%) пътуват до и от държави членки на Шенген, като от 31 март те вече ще минават по-бързо на терминалите без граничен контрол, стана известно от думите му.

Следва пълният текст на интервюто: 

Г-н Кабайеро, предприемате ли вече мерки за организацията за свободно преминаване на гражданите на страните от Шенгенското пространство от 31 март 2024 г.?

Използвам възможността да поздравя правителството и българските граждани за влизането в Шенгенската зона. Това е голямо постижение за България и от него ще има много ползи за страната.

Отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни от Шенген на летище София вече е подготвено за лесно изпълнение за една нощ. Всъщност ние сме готови отдавна, тъй като преминахме няколко успешни проверки от Европейския съюз, което също допринесе за приемането на България в Шенген.

Как ще се промени организацията на работа на летище София след приемането на България в Шенген за въздушните и морските граници?

От 31 март българите ще преминават през летище София по следните начини:

Българин, летящ до страна от Шенген:

  • Отива на гишето за регистрация на багажа (check-in);
  • Продължава през контролно-пропускателния пункт за проверка на бордна карта преди проверката за сигурност;
  • Преминава през проверката за сигурност;
  • Продължава към изхода за отвеждане към самолета.

Българин, пристигащ от страна от Шенген:

  • След пристигане продължава към зоната за получаване на багаж, без да преминава през паспортна проверка.

Българин, летящ до страна извън Шенген.

  • Отива на на гишето за регистрация на багажа (check-in);
  • Продължава до контролно-пропускателния пункт за проверка на бордна карта преди проверката за сигурност;
  • Преминава през проверката за сигурност;
  • Преминава през паспортен контрол;
  • Продължава към изхода за отвеждане към самолета;

Българин, пристигащ от страна извън Шенген:

  • След пристигане продължава първо към паспортния контрол и след това към зоната за получаване на багаж.

Правилата за разпределяне на полетите на Tерминал 1 и Tерминал 2 ще бъдат различни от сегашните. В тази връзка планираме заедно с авиокомпаниите комуникационна кампания, за да бъде сведен до минимум броят на пътниците, отиващи на грешния терминал. 

Ще се съкрати ли времето за преминаване през летищните проверки?

За пътници, летящи до и от страни от Шенген, пътуването през летището ще бъде съкратено, тъй като те няма да преминават през паспортен контрол. За пътници, летящи до и от страни извън Шенген, пътуването през летището ще бъде както е сега.

Данните ни показват, че повече от две трети от пътниците от и до летище София (69%) пътуват до и от държави членки на Шенген, като от 31 март те вече ще минават по-бързо на терминалите без граничен контрол. Сега, при много натоварени полети с големи самолети, чакането на гишетата може да отнеме и час. Отпадането на паспортните проверки ще намали времето за пътуване с около 20-30 минути. За да не се обезсмисля спестеното време от липсата на паспортния контрол работим и за намаляване на времето за чакане на багаж.

Ще изисква ли процесът нови инвестиции или назначаване на нови служители?

Това, което е необходимо да променим за влизане в Шенген е:

  • Да поставим един пункт за паспортен контрол в края на Терминал 2, така че да може да се използва за пристигащите с полетите от страни извън Шенген на ръкав;
  • Да обособим „еднопосочен коридор“ в шенгенската част на зоната за пристигане в Tерминал 2, така че пристигащите пътници да не могат да стигнат до зоната за заминаване от лентите за получаване на багаж. Като временно решение ще осигурим наличието на служители по сигурността, за да избегнем ситуацията, в която пристигащите пътници да се връщат в зоната на заминаване от зоната за получаване на багаж;
  • Да активираме контрол на достъпа до границата на края на Tерминал 2  за персонала от и до нешенгенска зона.

Не се налага да бъдат назначавани нови служители на летище София във връзка с влизането на България в Шенгенското пространство.