Министърът на отбраната Лойд Остин на САЩ има рак на простатата и неотдавнашната му потайна хоспитализация е била за операция, а по-късно и за лечение на инфекция на пикочните пътища, свързана с тази операция, съобщиха днес медицински източници, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Седемдесетгодишният Остин е бил приет в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" на 22 декември и е претърпял операция за лечение на тумора. Седмица по-късно Остин е получил инфекцията. В продължение на дни висшите служители на администрацията и отбраната не са били информирани за хоспитализацията му или за рака.

Днес началникът на канцеларията на Белия дом Джеф Зайънтс нареди на министрите да го уведомят, ако някога не могат да изпълняват задълженията си.

Байдън не е знаел за състоянието на Лойд Остин

Президентът на САЩ Джо Байдън не е знаел до вторник, че министърът на отбраната Лойд Остин има рак на простатата, предаде агенция Ройтерс. 

Пентагонът не съобщи този факт своевременно пред обществеността, Белия дом и Конгреса, с което предизвика силна негативна реакция. Заместничката на Остин – Катлийн Хикс, също е била държана в неведение в продължение на дни, дори след като на 2 януари й е било казано да поеме част от неговите задължения, докато е била на ваканция в Пуерто Рико, информира Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че Байдън не е знаел за хоспитализацията на Остин до четвъртък (4 януари).

"Той (Джо Байдън) бе информиран едва днес сутринта, че първоначалната причина за хоспитализацията е рак на простата", каза Джон Кърби и допълни, че никой в Белия дом не е знаел за заболяването на министъра.

Остин и Байдън са разговаряли в събота и остава неясно защо президентът на САЩ е научил тази новина едва днес, отбелязва Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ е претърпял операция за лечение на рак на простатата на 22 декември. На 1 януари е приет в Националния военномедицински център „Уолтър Рийд“ заради инфекция на пикочните пътища, свързана с интервенцията, съобщиха медицински източници, цитирани от Асошиейтед прес. На 2 януари Лойд Остин е бил преместен в интензивно отделение заради усложненията.

Операцията, която Остин е претърпял на 22 декември, изисква пълна упойка, информира медицинският център, но уточни, че министърът на отбраната е бил в съзнание по време на интервенцията. От болницата дават оптимистична прогноза за възстановяването му, но предупреждават, че може да отнеме време.

Министърът на отбраната е вторият в йерархията след президента във веригата на военното командване на САЩ и неговите задължения включват да бъде на разположение постоянно, за да реагира на всяка заплаха за националната сигурност. Това включва постоянна готовност да влезе в подсигурена комуникация с други длъжностни лица в случай на ядрена атака - нещо, което би било трудно от легло в интензивното отделение, посочва Ройтерс.

Администрацията на Байдън се опитва да уталожи общественото недоволство след разкритията, че президентът, който се бори за преизбиране, не е знаел за хоспитализацията на своя военен министър от 1 до 4 януари.

Някои известни републиканци, включително Доналд Тръмп, призоваха за отстраняване на Остин.

От Пентагона информираха, че генералът с четири звезди не планира да подаде оставка, а Белият дом обяви, че не иска да го смени. Лойд Остин остава хоспитализиран в „Уолтър Рийд“, посочва Ройтерс.