Американските и британските сили свалиха вчера вечерта в Червено море 18 дрона и 3 ракети, изстреляни от йеменските бунтовници хуси, съобщиха въоръжените сили на САЩ, цитирани от Франс прес и БТА.

"Хусите, които разполагат с подкрепата на Иран, извършиха в южната част на Червено море комплексна атака по ирански замисъл с помощта на дронове, противокорабни крилати ракети и една противокорабна балистична ракета", се казва в изявление на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за операциите в Средния изток.

В операцията по свалянето на дроновете и ракетите са участвали три американски разрушителя, един британски боен кораб и изтребители, разположени на американския самолетоносач "Айзенхауер". Централното командване на въоръжените сили на САЩ уточнява, че няма щети и ранени в редиците на коалиционните сили.

Откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", хусите започнаха често да извършват атаки в Червено море и да пречат на международния морски трафик. Те казват, че правят това от солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Израел предприе военни действия срещу "Хамас" в ивицата Газа, след като бойци на палестинското движение извършиха на 7 октомври миналата година безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

САЩ и техни съюзници предприеха операцията "Пазител на благоденствието", която има за цел гарантирането на сигурността на морския трафик в Червено море.