Ани Стоянова, майка на починалата в „Пирогов“ Даная, ще заведе съдебно дело срещу болницата.

Това съобщи за БТА самата Стоянова. 15-годишната Даная почина в лечебното заведение през май 2023 г. По думите на майката делото ще бъде за „неглижиране, забавяне и липса на кадрова обезпеченост“.

"Няма да чакам втората проверка, назначена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, защото смятам, че ще бъде като първата", обясни още тя.

Преди дни от "Медицински надзор" съобщиха, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая „Даная“. Проверката ще е след разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, която обяви, че не е имало нарушения при лечението на момичето, въпреки изнесени още преди месеци публично факти.

През май 2023 г. 15-годишната Даная беше приета по спешност в "Пирогов" с мозъчен оток. Тя страдаше от хематологично заболяване, което утежняваше състоянието ѝ. Случаят нашумя медийно, тъй като на Ани Стоянова ѝ се наложи публично да търси съдействие от тогавашния здравен министър в служебното правителство Асен Меджидиев, за да се намерят лекари, които да оперират дъщеря ѝ, защото фаталният инцидент с Даная беше станал по време на празниците около Гергьовден. Даная изпада в мозъчна смърт, а органите ѝ бяха дарени на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация, по решение на родителите ѝ.

Агенция "Медицински надзор" започна проверка по случая през септември - чак четири месеца след смъртта на момичето.

Според сегашните уверения на агенцията съставът на екипа проверяващи щял да бъде различен от този на служителите, извършили първата проверка, а от агенцията щели да изпратят цялата документация, констативните протоколи и докладите от първата проверка на Главна дирекция “Национална полиция”, за да се установи достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения. 

След констатациите на първата проверка на "Медицински надзор", че нарушения няма и аргументите на майката Ани Стоянова, сочещи обратното, от "Пирогов" решиха в отвореното писмо да се възмутят как са несправедливо според тях обвинявани за пропуски в лечението. През последните дни и месеци чрез социалните мрежи и някои медии периодично се правели внушения за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, довели до неговата смърт в средата на 2023 г. "Като лекари, борили се за живота ѝ по време на престоя в болницата, можем да заявим, че при момичето са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход", написаха от „Пирогов“.

Стоянова изпрати отворено писмо до медиите в отговор на отворено писмо на болница „Пирогов“.

"Омерзително и болезнено е да чета за пореден път неверни твърдения и нелепи обяснения от лекари за смъртта на детето ми. В отвореното писмо от екипи на клиники в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ има оправдания и обвинения, няма лекарска почтеност и обикновена човешка чувствителност", реагира майката.

От писмото до медиите, посочва тя, "още веднъж става ясно, че или подписалите не са били компетентни да вземат животоспасяващи решения за Даная, тъй като не са се запознали с хематологичния статус на дъщеря ми, или се опитват чрез агресивна самозащита да намалят обществения натиск за изясняване на случая".

Ето и какво разказа пред бТВ през септември Ани Стоянова за случилото се. 

"Разбрах защо в "Пирогов" се ходи като на война"

През 2022 г. Даная е диагностицирана в Клиниката по детска онкохематология в столичната болница "Царица Йоанна" с придобита вторично имунно тромбоцитопения. Момичето трябва да се пази и от най-малък удар.

Даная обаче удря главата си, докато е в леглото, на 27 април. На следващия ден започва да се оплаква от силно главоболие. Прегледана е в спешния кабинет по неврохирургия на "Пирогов" на 28 април.

„Посрещна ни неврохирург, аз обясних какво е придружаващото ѝ заболяване. Направиха рентген и казаха, че всичко е наред, че може би има леко комоцио и ще я боли главата между 1 и 4 седмици. Казаха ѝ да вземе обезболяващо и ни изпратиха да си ходим“, посочва майката на Даная.

„Въпреки данните, че детето е с много остро главоболие, в тежко неразположено състояние, не са извършени образни изследвания, по-специално компютърна томография. Назначен е само рентген“, коментира Величка Костадинова, адвокат по медицинско право.

 "Не мога да коментирам. Мога единствено да кажа, че ако се мисли за мозъчен кръвоизлив, рентгенът не е достатъчен“, посочва д-р Денка Стоянова, хематолог в ИСУЛ, която там следи случая на Даная.

В сигнала до агенция „Медицински надзор“ адвокат Величка Костадинова поставя въпроса адекватна ли е била лекарската реакция в Спешното отделение. Аргументите ѝ - в амбулаторния лист от прегледа не е отчетен възможният риск от мозъчен хематом или оток заради заболяването на Даная. Тя не е оставена за наблюдение, не ѝ е предписана терапия, само домашно наблюдение и консултация с хематолога ѝ.

„Около една седмица е промеждутъкът от травмата до постъпването вече в „Пирогов“, майката съобщи за непрекъснато главоболие, детето също това съобщаваше. В този период има две или три изследвания при нас - беше малко по-нисък хемоглобинът. Затова си позволих да изследвам един от факторите на кръвосъсирване – фактор 7“, заяви д-р Денка Стоянова.

В деня, в който на Даная трябва да ѝ бъде приложено лекарство, което влияе на кръвосъсирването, тя не стига до ИСУЛ, приета е по спешност в Пирогов.

Липсата на важно лекарство

„Болеше, много я болеше, докато не дойде 5 май. Сутринта ме събуди и ми каза "просто не издържам, много ме боли". Към 8:30 часа бяхме в болницата, тогава вече беше друг неврохирург и направиха скенер. Видя се, че има хематом. Думите му бяха, цитирам дословно "Ще ни погостувате 2-3 дни, да го следим, хубавото е, че се резорбира". Аз от това разбрах, че няма нищо страшно и че нещата са поправими. Настаниха ни в отделението по неврохирургия и ме изпратиха за един медикамент, който тя трябваше да започне още същия ден. Отидох до ИСУЛ, доктор Стоянова ми даде медикамента. Нямаше наличен в Пирогов - това е лекарство, което спомага съсирването на кръвта и е много нужно за спешни случаи и те го нямаха“, разказва Ани Стоянова.

„Майката дойде и аз и дадох каквото количество е необходимо да 24 часа да се приложи“, посочва лекарката.

„Това е един от въпросите, на които трябва да бъде отговорено: Как така най-голямата болница за спешни случаи в страната не разполага с лекарство, необходимо за подобни спешни състояния“, коментира Величка Костадинова, юрист.

В следващите часове обаче състоянието на Даная се влошава. Болката в главата става непоносима и не се повлиява от лекарствата.

„Вечерта между 00 часа и 1:00 часа тя започна да повръща кръв. Дойде коремен хирург и каза, че със сигурност не е от вътрешни органи. През цялото време контакт с лекари нямах, само с медицинска сестра“, разказва Ани.

"През целия ден не дойде неврохирург"

„Имаше, видяха я само при постъпването и повече не. В стаята, през целия ден не дойде неврохирург. Настоях на сестрата да направим нещо, защото аз виждах ,че всичко се влошава и тя се обади в детска реанимация. Лекарите от реанимацията слязоха много бързо, взеха я,аз останах навън, тя все още беше адекватна, говореше, говорехме, с ужасна болка и това всъщност беше последния път, в който я видях, така, говореща“, споделя майката на Даная.

 Денят е събота, 6 май - първият от трите поредни почивни дни заради Гергьовден. Момичето е преместено в реанимация.

„И дойде неделя сутрин, по телефона ми казаха, че нещата са още по-зле. Така съвсем неофициално дойде една лекарка и каза "просто бъди настоятелна, направи нещо". И тогава потърсих помощ в социалните мрежи, написах един пост, че търсим неврохирург“, казва Ани Стоянова.

Апелът в социалните мрежи 

"Най-доброто дете на света в момента се бори за живота си. Дъщеря ми Даная, на 15, прекрасна. С оток на мозъка в детска реанимация „Пирогов“. Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са далеч. Консултират я по телефона, всички празнуват. Ако някой знае нещо... чудо, което трябва да направя, да потърся някого или каквото и да било", пише тя във Фейсбук.

"Крещеше ми и питаше дали съм малоумна"

Часове след призива ѝ в болницата идва началникът на детската неврохирургия д-р Михаил Захаринов.

„Потърси ме на двора с "къде е майката на Даная?",  казах, че съм аз и той много заплашително каза "Ела ми“. Влязох в кабинета с една приятелка, защото мъжът ми беше след операция с патерици и не можа да ни настигне защото бързахме и тичахме едва ли не...“, споделя жената.

„Качихме се в отделението, влязохме с него в стаята - "Затворете вратата!". В момента, в който я затворихме, той започна да крещи –"Вие малоумни ли сте?! Как може да сте толкова прости?! Какво ми пишете в социалните медии? Ето сега заради вас това дете, защото натискате за тази операция, ще умре на масата - заради вас, вие сте виновни, защото сте малоумни“, спомня си майката на Даная.

„Той крещеше и ме попита дали съм малоумна и дали всъщност разбирам как сега детето ми ще умре на операционната маса, защото настоявам да бъде оперирана, а в същото време знаех, че това е единственият ѝ шанс, че вече бяхме закъснели. Беше много сърдит всъщност, защото моят пост в социалните мрежи стигна до един вече бивш министър и той му е звъннал лично“, споделя още Ани Стоянова.

„В случая на Даная считаме, че е пропуснато ценно време за извършването на оперативната интервенция. Резултатът никога не е сигурен, но можеше да се каже поне, че не е извършен своевременно“, казва юристът Величка Константинова.

"Всяко отделение трябва да е обезпечено със специалисти, които да поемат потока от пациенти. А в случаите като на Даная трябва да е възможно да окажат качествена медицинска помощ“, казва още тя.

Лекарят, който преглежда Даная на 28 април и за когото майка ѝ мисли, че е неврохирург, всъщност няма специалност. Без специалност е и лекарят, който приема Даная в детското отделение по неврохирургия на 5 май. Според регистъра на БЛС без специалност е и лекарката, която преглежда Даная по време на престоя ѝ в отделението. Всички те са специализанти.

Ани Стоянова разказва, че преди намесата на министъра и идването на д-р Захаринов в почивния ден, медиците на смяна я уверяват, че състоянието на Даная се консултира непрекъснато.

През цялото време в очакване да бъде потърсена за консултация е и хематоложката на Даная - д-р Данка Стоянова от ИСУЛ. Тя обаче така и не получава обаждане.

В крайна сметка Даная е оперирана в неделя вечерта на 7 май.

„След операцията доктора каза, че е минала по план, че не е имало кървене. Нищо драматично и че нещата са се случили. И дойде сутринта, и получих едно обаждане от детска реанимация, което не звучеше добре. Казаха ми "би било добре да дойдете и да я видите. И отидох", разказва Ани.

На 9 май момичето изпада в мозъчна смърт.

"Аз срещам толкова много хора, включително и с отишли си деца в „Пирогов“. Разбирам ги защо отиват като на война, то си е война. Ти водиш битка, и то за най-ценното си, за детето си", казва в репортажа майката на Даная.