Десетки хиляди хора в Русия са засегнати от проблеми с липсващо топлоподаване, вода или електричество, според материали в руски медии, които показват, че поради студеното време и остарелите инсталации много градове остават без отопление при минусови температури, предаде ДПА, на която се позовава БТА.

По информация на местния информационен канал “Siberian Express” ("Сибирски експрес") вчера се е спукал централен топлопровод в град Новоросийск.

Повече от 100 жилищни блока и 12 други сгради са останали без топла вода и отопление, като водата от инсталацията се е изляла на улицата при -15 градуса по Целзий.

В сряда 3 000 души са останали без отопление в пристанищния град Владивосток, информира на сайта си rosteplo.ru – проект, който обобщава информации за руската система на топлоснабдяване.

В близкия град Находка 6 000 души са останали без топлина. Прекъсвания в топлоподаването през последните дни има и в Екатерининбург, Волгоград, Саратов и Пенза.

В близкия до Москва град Подолск на 4 януари е излязъл от строя тръбопровод, който топлоснабдява 170 блока. По данни от местните съдебни власти заместник-кметът Роман Рязанцев е бил арестуван в сряда. Засегнати от аварията са около 20 000 души.

В този случай президентът Путин се намеси и нареди топлоподаването бързо да бъде възстановено.

От политическа гледна точка проблемите с топлоснабдяването работят срещу Путин, който през март очаква да бъде преизбран за пети път, отбелязва ДПА.

В някои градове засегнатите хора организираха протести. В град. Електростал близо до Москва за някои къщи се смята, че са без отопление от средата на декември, като местните жители палят огньове по улиците, за да се стоплят.

Във войната си срещу Украйна Русия се опитва да повреди енергийната структура на съседната страна, като изстрелва по нея ракети, които миналата зима доведоха до проблеми с електричеството, топлоподаването, газоподаването и водоснабдяването в Киев и други градове.

Тази зима в Украйна, независимо от военните действия, се наблюдават по-малко прекъсвания на топлоподаването, допълва ДПА.