"Нищо особено не се е случило и няма да се случи."

Това каза премиерът Николай Денков по време на парламентарния блиц контрол. Така той отговори на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който за пореден път повдигна темата за това, че държавата ни се е договорила с Австрия да приема бежанци във връзка с влизането ни в Шенген.

"Страхуваме се да не би случайно Денков да превърне България в най-големия бежански лагер. Може да се превърнем в буферен бежански лагер е периферията на Европа", каза Костадинов.

Премиерът припомни, че Дъблинското споразумение е подписано през 2007 г. и е променено през 2013 г.

"Правителството не е приемало никакво друго задължение, освен да реагира достатъчно бързо по дъблинското споразумение. Не са обсъждани никакви бройки. Ще продължим да работим както досега, докато няма промяна. Всичко, което е договаряно, е свързано със сегашното споразумение", каза още Денков.

Костадинов обаче изтъкна, че досега дъблинският регламент не се е прилагал стриктно.

"Няма нужда да плашите българските граждани. Нищо особено не се е случило и няма да се случи", каза още Денков.

Той изтъкна, че промените в дъблинския регламент, които се обсъждат ще помогнат на българската държава да не бъде наводнена, защото бежанците трябва да бъдат разпределяни справедливо. Докато според Дъблинския регламент те остават в граничните държави, каквато е и България.