Изминалата 2023 г. е била ужасяваща за човешките права по света, отбелязва правозащитната организация "Хюман райтс уоч" в годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

От ивицата Газа до Украйна и Судан, 2023 г. регистрира влошаване на състоянието на човешките права по света, отчита организацията в документа, публикуван вчера и съдържащ 700 страници.

В доклада се проследява ситуацията, по-специално в близо 100 страни по света. В него се изброяват огромните страдания, причинени от войната между Израел и "Хамас", от войната между двамата съперничещи си генерали в Судан, или от продължаващия конфликт в Украйна, както и от кризите в Сахел, в Етиопия, в Мианма.

"През 2023 г. цивилни бяха взети под прицел, атакувани, убивани в безпрецедентни мащаби в съвременната история на Израел и на Палестина", пише в документа.

В него във военни престъпления са обвинени както "Хамас" заради безпрецедентната му атака от 7 октомври срещу Израел, така и израелските сили заради репресиите срещу населението на Газа, отбелязва Франс прес.

Относно Газа "едно от най-важните престъпления, извършено там, е колективното наказване на всички цивилни, което отговаря на военно престъпление, също както и факта да се държи гладно населението", отбелязва ръководителката на "Хюман райтс уоч" Тирана Хасан в интервю за Франс прес.

"Отвъд Газа ние документирахме обезпокояващи тенденции, касаещи човешките права в района на Близкия изток и Северна Африка, които, ако не бъдат овладени, ще потопят района в повече нестабилност, с всички международни разклонения на всичко това", коментира Лама Факих, отговаряща в ООН за този регион, който според нея "се обезкървява сега".

"Хюман райтс уоч" критикува също така и масовите нарушения на правото на цивилните в Судан, извършвани от двамата съперничещи си генерали Абдел Фатах ал Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало, критикувайки безнаказаността, която води със себе си повтарящи се цикли на насилие в страната от 20 години.

Като оставим настрана въоръжените конфликти, неправителствената организация отбелязва въздействието на катастрофи, свързани с климатичните промени през 2023 г., която беше най-топлата година в историята, откакто се водят подобни статистики.     

В доклада се отчита, че 2023 г. е  била не само година на потискане на човешките права и на военновременните жестокости, но също и на "селективния гняв на правителствата и на дипломацията на транзакциите", се казва в доклада, цитиран от Франс прес.

Това поведение изпраща сигнал, че достойнството на някои заслужава да бъде защитавано, но не на всички, че животът на някои хора струва повече от този на другите, се допълва в документа.

Тази ситуация е резюмирана с една дума  от ръководителката на "Хюман райтс уоч" и тази дума е "лицемерие" на Запада, който си затваря очите за нарушенията на човешките права на национално или на международно ниво, само за да прокарва собствените си интереси.

Докладът критикува по-специално Европейския съюз, чийто приоритет на външната политика е да бъдат възпирани потеглянията на мигранти към Европа на всяка цена, като по този начин се запазва един сбъркан подход, който изважда наяве ерозията на ангажиментите на блока по въпроса за човешките права, се отбелязва в документа.

В доклада под прицел са взети и двойните стандарти във връзка с войната в Газа, бързото и оправдано осъждане от много страни на атаките на "Хамас" на 7 октомври, но много по-сдържаните реакции, по-специално на САЩ и на ЕС пред бомбардирането на Газа от страна на Израел, отбелязва Франс прес.

В него се критикува и липсата на осъждане на засилените репресии в Китай, по-специално в Синцзян и в Тибет.

В този контекст "Хюман райтс уоч" описва международната система на човешките права като застрашена. Но не счупена.

"Видяхме също, че институциите могат да се мобилизират, за да устояват и да се борят", подчертава Тирана Хасан, споменавайки заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд срещу президента на Русия Владимир Путин.

А по време на пресконференция в централата на ООН тя също така  изтъкна борбата на афганистанските жени и момичета като модел за неизгубената надежда.

"Докато талибаните се опитват да заличат жените от афганистанското общество, ние видяхме как жените и момичетата слязоха на улицата", заяви тя. "Тези жени и тези момичета са готови да рискуват арест от страна на талибаните", допълва ръководителката на "Хюман райтс уоч". "Никой не може да изостави каузата и да вдига само ръце към небето с думите, че човешките права не са важни".

В статия относно доклада Асошиейтед прес отбелязва, че след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, Израел незаконно е блокирал помощта за жителите на Газа и продължаващата израелска офанзива по територията е отнела живота на над 23 000 души, според  данни на министерството на здравеопазването на палестинския анклав, ръководено от "Хамас". Отчита се, че Израел е превърнал цели райони в руини.

"Много правителства, които осъдиха военните престъпления на "Хамас", си замълчаха в отговора за военните престъпления, извършени от израелското правителство", казва ръководителката на "Хюман райтс уоч".

Правозащитната организация похвали Република Южна Африка, че се опитва да постигне решение от Международния съд относно това дали Израел е извършил геноцид в Газа. Ръководителката на "Хюман райтс уоч" допълни, че други страни, включително и САЩ, трябва да подкрепят действия на Южна Африка и да гарантират, че Израел се съобразява с решението на съда.

В доклада САЩ и ЕС са обрисувани като игнориращи техните задължения относно човешките права в подкрепа на експедитивни в политически план решения, допълва АП.

"Съюзници на САЩ като Саудитска Арабия, Индия и Египет нарушават правата на техните народи в големи мащаби, но на тях не им се налагаше да преодоляват препятствия, за да задълбочават връзките си със САЩ", се казва в документа. "Виетнам, Филипините, Индия и други страни, които САЩ искат да превърнат в противотежест на Китай бяха приветствани в Белия дом, без да се гледат изобщо на злоупотребите с човешките права, които те извършват у дома", се допълва в документа.

В него се отчита, че ЕС заобикаля задълженията си във връзка с човешките права на кандидатите за убежище и мигрантите, особено на онези от Африка и Близкия изток, като сключва сделки с правителства, злоупотребяващи с човешките права, като Либия, Турция и Тунис, за да държат те мигрантите извън европейския блок", отбелязва АП.

Някои национални лидери са посочени в доклада като примери за обезпокояващи тенденции. Отчита се, че демокрацията в Индия се плъзга към автокрация при премиера Нарендра Моди. Президентът на Тунис Каис Сайед отслаби съдебната власт. Президентът на Салвадор Наиб Букеле използва метода на масовите задържания, като привидно решение на борбата с престъпността, се казва в доклада.

"Президентът Джо Байдън показа малко желание да държи за отговорни за нарушаване на човешки права онези, които са от ключово значение за неговия вътрешен дневен ред или са възприемани като бастиони на Китай", се допълва в документа, предаде Асошиейтед прес.