Германия е скована от лед. Заради хлъзгавите пътища и тротоари пожарната в Берлин обяви извънредно положение, след като само за един ден се наложи да спасява над 50 пострадали пешеходци. Пътищата в Германия са заледени в няколко федерални провинции. В Берлин пожарната е в извънредно положение – тъй като всички нейни коли, както и линейки са на работа.

"Вече имаме голямо натоварване на службите за спешна помощ, а сега трябва да добавим и нараняванията при падане", заяви Ролф Ербе, говорител на берлинската пожарна.

Само в следобедните часове службите за спешна помощ в столицата са преброили повече от 50 наранявания в резултат на катастрофи и падания. Гражданите на Берлин бе информирано за опасността при излизане навън с приложението за предупреждение за бедствия "Нина": В целия град може да се очаква значително заледяване, особено по тротоарите.

Хората бяха посъветвани да се въздържат от излизане навън особено в сутрешните или вечерните часове, когато температурите падат. Според Ролф Ербе, прессекретар на берлинската пожарна служба, е имало триста операции на спасителните служби повече от обичайното, пожарната служба е разположила двадесет допълнителни линейки и е удвоила персонала в контролния център.

Подобни предупреждения бяха издадени за части от Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония, Бранденбург, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Саксония.